Jump to content
illne55

Problem z temperaturami i9-7960X 2.8 GHz + Nzxt Kraken X62 v.2

Recommended Posts

Cześć,

mam problem z zestawem, który złożyłem pod koniec grudnia, wygląda tak: 
 

Procesor: Intel Core i9-7960X 2.8 GHz, 22MB

Chłodzenie wodne Nzxt Kraken X62 v.2

Karta Graficzna: MSI GeForce GTX 970 4GB DDR5

RAM: G.Skill Trident Z RGB DDR4 4x16GB, 3000MHz, CL14

Płyta Główna: Asus ROG STRIX X299-E

Dysk: SSD HyperX Savage 480GB SATA3

Zasilacz Aerocool Project 7 750W

Windows 10 64 bit

 

Ta konfiguracja miała mi posłużyć głównie do grafiki 2D i animacji oraz pracy w aplikacjach do generowania fraktali [Photoshop, Illustrator, AE, Apophysis, Mandelbulb, Chaotica].
Temperatury z Photoshopem nie podnoszą się znacząco ale działanie jest bardzo niekomfortowe, pracuję na dużych plikach ale w porównaniu z poprzednim sprzętem jest nawet gorzej.
Laguje przy każdym ruchu. Natomiast przy renderowaniu z Apophysis lub z jedynie włączoną Chaoticą podnosi temperaturę do 100C. 
Nie wiem jak zdiagnozować przyczynę. Załączam screen z HWMonitor i Cam od Krakena. 

 

0

Odpowiedz

Cytuj

Edytuj

ScreenShot_20180207234957.png

cam_020718_1.jpg

ScreenShot_20180207224740.png

ScreenShot_20180207224805.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od początku tak było czy dopiero od niedawna ?

To WC działa na pełnych obrotach czy raczej ustawione jest na cichą pracą ( przez co cierpi wydajność - dotyczy to w zasadzie każdego kompatkowego WC ) ?

Sprawdź czy pasta jest poprawnie nałożona i czy blok dobrze siedzi / ma dobry docisk .

Da się w tym czymś sprawdzić temperaturę czynnika chłodzącego ?

Choć po X299 nie spodziewaj się super temperatur , szczególnie przy WC - to nie starsze X99 gdzie procki miały IHS lutowany , tutaj już jest glut pod IHS-em .

Edited by reyden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jest od początku, pastę już zmieniłem i jest trochę lepiej. 45C vs 32C

Testy robiłem na ustawieniach silent (25%) i na 100% wszystko i nic, zero reakcji, nawet przy maxie temperatura podskoczyła o około 7%.

Mechanicznie wszystko zamontowane ok. Nie rusza się nic i jest stabilnie. Zamówiłem nową pastę (Thermal Grizzly Hydronaut), może coś to pomoże. 
Temperatura liquidu to 33C i w stresie i na sucho. Nie zmienia się. 
Czytam, że temperatura w stresie powinna nie przekraczać 65C u mnie to 100 zaraz po odpaleniu programu, a dla porównania na starym Xeonie  E3-1245 V2 @ 3.40 GHz wszystko na luzie działało i pracowało mi się komfortowo. 
O ile to możliwe, chciałbym uniknąć skalpowania :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skalp da najlepsze efekty, a jak oddasz go do serwisu w którym regularnie wykonuja skalpy to raczej zerowa szansa że coś uszkodza, jedyny problem z utrata gwarancji chociaż jak silikon zostanie ładnie nałożony to nie będzie widoczne że coś było ruszane.

Druga sprawa chłodzenie nie przyśpiesza, działa cały czas na najniższych obrotach (500rpm) zamiast przyśpieszyć chociażby do 1000rpm, a maksymalnie wyciagnać może nawet 1800 ale cicho na pewno nie będzie.

Swoja droga lepiej było zainwestować w AiO z 3x140mm 

Edited by Crescendo1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...