Preston81 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) Witam proszę o pomoc w doborze pamięci do laptopa Toshiba satellite L650-1MT - zmieniłem w nim procesor na i5 560M tj specyfikacja laptopa http://www.toshiba.pl/discontinued-products/satellite-l650-1mt/ nie wiem czy maxymalna ilosc pamieci to 8GB ogólnie , czy chodzi o to by w 1 slocie max było 8GB obecnie mam 2 kosci po 2Gb troszke mało , chciałem dokupić pamięć 4GB i w sumie mieć 6gb moduły jakie mam zainstalowane to 2x2GB kingstone ddr3 - pc3-8500F (533MHz) a chciałem dokupić pamięć Cruciala 4GB (CT51264BF160BJ) 1600MHz PC3-12800 nie wiem czy to będzie działać , chyba pamięc zwolni do 1066 ale powinno dzialac tak ? proszę o pomoc pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2018 przez Preston81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2018 Prędzej to będzie 2x4GB ramu , w tych czasach nie było kości 8GB i mało prawdopodobna jest ich obsługa , szczególnie w lapku gdzie czasami bios jest dość mocno pocięty . Do tego procka i karty spokojnie starczy 4GB ramu , nie ma sensu dokładać kolejnej kości - nie wiele to da jeżeli chodzi o wydajność , procek i karta to nie są demony wydajności - 2 rdzeniowe CPU i średnia karta z pamięcią GDDR3 na szynie 128-bit . Tutaj masz rozpiskę czego mniej więcej można się spodziewać po tej karcie w konkretnych tytułach z 2012 roku - część tytułów działa na detalach low , część ruszy na med a są też tytuły które da się odpalić na High/ultra . Chyba że ram potrzebujesz do czegoś innego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2018 dzięki za szybką odpowiedz , ogólnie szkoda mi wywalać tego lapka , i chciałem go troszkę ożywić , csgo działa ale czuć brak pamięci , nawet winda sie wlacza za dlugo w porownaniu do gorszego sprzetu acer5720 zg z wymieniona grafika na 9600gs i ze zmienionym prockiem na jakiegos c2d , a moze to kwestia dysku sam nie wiem :) do grania mam stacjonarnego kompa ale jak jade na dzialke zabieram lapka , Kluczowe pytanie czy ta pamiec cruciala bedzie mi dzialac z tym lapkiem czy nie ? ew jak doloze 1x2gb ktory mam teraz i bede mial 6gb tez bedzie to dzialac? a mam jeszcze 1 pytanie odnosnie tego zapisu z e strony producenta Wewnętrzne tryby wideoObsługiwane są następujące wewnętrzne tryby wideo : Rozdzielczość : 1 366 x 768 wiadomo matryca na wiecej nie pozwoli ale .... podlaczylem do tv i tez max byl tyle co moze ekran lapka nie moglem puscic full hd ?? Maks. parametry zewnętrznych trybów wideoMaks. rozdzielczość : 2 048 x 1 536 Maks. częstotliwość odświeżania : 100 Hz Rozdzielczość bez przeplotu przy maks. częstotliwości odświeżania : 1 600 x 1 200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2018 Powolny start OS to może być wina dysku , w lapkach masz przeważnie montowane 5400 RPM , żadko są montowane szybsze 7200 RPM . Do tego duże znaczenie ma sama kondycja dysku . Inna kwestia to temperatury - jak procek sie grzeje to obniża taktowanie , czasami dość znacznie . Jak chcesz ożywić tego lapka to kup dysk SSD , nawet modele 120-128GB wystarczą - a stary HDD przełóż do kieszeni po napędzie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2018 ok a co z tą pamięcia ram ? czy bedzie dzialac w tym lapku pamiec o ktora pytalem tj Crucial 4GB (CT51264BF160BJ) 1600MHz PC3-12800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2018 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Tego Ci nikt nie powie. Kup w sieci, wsadź (tylko wyjmij baterię z lapka) i zobacz, jak nie zadziała to zwrócisz, masz 14 dni. W sklepach stacjonarnych masz szanse, że posprawdzają. Ale SSD dopiero doda mu skrzydeł. Goodram iridium pro 240GB optymalny wybór. Edytowane 11 Lutego 2018 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2018 nmo wlasnie chcialem kupic uzywke bo mamw dobrej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
major2 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 Do tego modelu laptopa zamontowałem kiedyś RAM DDR3 SODIMM Kingston 8GB 1600 MHz i niestety nie działała. Podmieniłem również na próbę fabrycznie zamontowane w laptopie 2GB RAM Kingston 1066MHz na 2GB RAM Samsung 1600 MHz - ten zestaw działał. Zarówno sama kość 1600MHz jak w parze z kością 1033MHz Nie wiem natomiast, jak jest z 4GB RAM 1600 MHz. Gdy Pan już taką zamontuje to proszę o odpowiedź, czy działa. W swoim komputerze wymieniłem dysk na Goodram Iridium Pro 240GB. Ten zabieg na prawdę polecam, mimo że laptop posiada jedynie złącze SATA II. Obsługa komputera stała się przyjemna i płynna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...