Gość William Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2018 cześć, potrzebuję pomocy, bo już nie mam pomysłu co jest nie tak. Dokupiłem pamięć ram ddr3 8gb napięcie 1,5v do laptopa Asus R556LJ-XO164. Po włożeniu pamięci do laptopa w biosie wykrywana jest tylko zintegrowana z płytą główną pamięć 4gb. Po wejściu do windowsa też widać 4gb. Uruchomiłem CPU-Z i tam w zakładce memory oraz w zakładce SPD widać dołożone 8gb ramu. Co zrobić, żeby wszędzie była suma tej pamięci 12gb ? pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2018 Skoro już na etapie bios nie widać tej kości 8GB to coś musi być na linii ram - płyta , tylko nie wiem czemu CPU-Z ją widzi . Przyczyn może być kilka , za wysokie takty , za duża kość ( szczególnie jak to jest stary laptop ) , rodzaj pamięci czy ułożenie kości ram - Single Sided albo Double Sided . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość William Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2018 Wymieniłem kość 8gb o napięciu 1,5 na kość DDR3L o napięciu 1,35v mimo tego że na gnieździe do włożenia pamięci jest napisane 1,5v. Wszystko działa teraz jak należy. Dzięki i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...