Crescendo1 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Posiadam obecnie dwie identyczne karty SIM z Plusa. Jedna w telefonie, druga w modemie LTE E3372 podłączonym do routera WiFi MR3420. Sprawdziłem na telefonie prędkość WiFi i wyniosła 12-16Mbps, następnie na LTE przy wyłączonym WiFi i wzrosła do 32-36Mbps Testy robiłem na fast.com i speedtest.net. Podczas testu WiFi nic innego z niego nie korzystało, a telefon leżał parę cm od routera. I teraz pytanie co tak bardzo spowalnia sieć (modem, router czy oba) i na co powinienem je wymienić żeby WiFi zachowało pełną prędkość (w końcu sygnał z zewnętrznego modemu powinien być nawet lepszy niż małej antenki w telefonie) bo za niedługo będę mieć tylko jedną kartę z T-Mobile która byłaby w stanie osiągnąć jeszcze wyższy transfer Edytowane 18 Lutego 2018 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Odpowiedź brzmi telefon pewnie masz LTE cat6 lub wyżej, a ten LTE E3372 jest cat 4. W dodatku MR3420 to tani routerek, czego wymagać , cud, że działa. Kup Huawei B715 to będzie śmigało jak w telefonie, albo lepiej. Edytowane 18 Lutego 2018 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) A co to za telefon? Bo tak jak pisze barwniak może agregować kilka pasm i stąd taka różnica. Może telefon łączył się akurat z innym pasmem lub przekaźnikiem, niż modem. Musiałbyś podać parametry sygnału - jego siłę i jakość, CID i nr pasma z telefonu i modemu, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie. Miałem kiedyś zestaw 3372+mr3220 i wyciągałem na tym koło 70Mb/s, czyli maksimum co oferował operator. Ale ja miałem v2.x, a starsze wersje v1.x miały problem z wydajnością prądową USB i ze stabilnoscią i prędkościami. Edytowane 18 Lutego 2018 przez goral2099 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) Zuk Z2 który wg gsmarena ma LTE-A cat.6 https://imgur.com/a/hx Huawei B715 niestety jest droższy niż ten telefon :D Czyli wymiana modemu na coś szybszego wystarczy czy ten router też do niczego? Wg specyfikacji ma 300Mbps z czego więcej niż 50Mbps i tak nie wykorzystam, a zasięg ważne że jest mocny w obrębie biurka na którym stoi ;) Edytowane 21 Lutego 2018 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2018 Najpierw trzeba ustalić, czy wąskim gardłem jest WiFi, czy sieć komórkowa. Sprawdź to o czym pisałem wcześniej. Powymuszaj różne pasma i sprawdx prędkości. Modemów USB powyżej kat 4 nie ma. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2018 Sprawdzić czy wąskim gardłem jest wifi jest łatwo podłącz do routera jakiś komputer pod LAN, a drugi połącz wifi. Kopiuj w jedną i drugą stronę duży plik. Zobaczysz jakie masz max prędkości transferu wifi. Oczywiście więcej jak 100Mb/s nie zobaczysz, bo LAN/WAN w routerze masz 100Mb/s. Ale z tego co piszesz to Cię urządza. Sprawdź też, czy masz kartę w komputerze z wifi 300mb/s, to znaczy, czy obsługuje pasmo 40MHz. To samo w routerze, zaloguj się na niego i zobacz czy jest 40MHz ustawione lub auto. A może jest ustawione 20MHz. Choć powiem Ci, że na karcie wifi Realtek i routerze ustawionym na 20MHz dostawałem prawie 15MB/s, czyli 120mb/s. Ale to dużo zależy od karty i routera. No i oczywiście taki test z 1 urządzeniem LAN i 1 urządzeniem wifi. No bo jak podłączysz więcej urządzeń to pasmo się dzieli. Sprawdź też czy nie masz czegoś ustawionego w routerze w QOS lub wish. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...