Gość toom18 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Witam. Mam problem z PC potrzebuje zainstalować jakiegoś Linuxa i z tym jest problem albo czarny ekran albo jakieś dziwne błędy, dodanie nouveau.modeset=0 nic nie daje. Mam takie coś, i wtedy to już nawet reset nie pomaga trzeba trzymać przycisk zasilania aż się komp wyłączy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 Napisz, może na początek: 1. Jaką dystrybucje instalujesz? 2. Na jakim sprzęcie ją instalujesz? 3. Na jakim etapie instalacji występuje problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 Ten PC to starszy sprzęt czy coś nowego z uefi i win 8.x lub wyżej ? Jak masz nowy sprzęt z UEFI to sprawdź opcje dot. secure boot . OS instalujesz z płyty czy pendriva ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość toom18 Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 To tak. Sprzęt to i7 7700 Asrock z270 Taichi RAM 16 GB DDR 4 G. Skill 3200 MHz SSD 960 Pro 512 i Crucial mx200 250 GB HDD 2tb Toshiba p300 Grafa dzidunio Gtx 970 Zasilacz xfx 650w Buda nie ważne xD A próbuje Ubuntu 16.04,16.10, 17.04 OPENSUSE nie pamiętam jakie ale najnowsze stabilne. Jak i minta i inne we wszystkich to samo. A po dodaniu nomodeset jak i nouveau.modeset=0 Oczywiście w odpowiedni miejscach mam takie coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 1.Windows zainstalował się na tym poprawnie? 2. Memtest86 coś zwraca? 3. Procesor, RAM był podkręcony? Sprawdź, czy problem występuje również po przywróceniu ustawień BIOS do wartości domyślnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toom18 Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 Windows działa w Memteście nic nie wykazało wiec ram oki i nic nie jest podkręcone. z tym że pamięć jest 3200 ale nie działa XMP ale to standard, znaczy działal XMP ale pc nie wstaje 3 razy i przywraca domyślne ustawienia. Próbowałem przywracać domyślne ale nic nie daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2018 To wygląda jak nie supportowany CPU microcode lub inny problem z firmware (bios/uefi). Masz możliwość dokonać upgrade? Jeżeli nie: - spróbuj dokonać instalacji spod windows (kilka distro z ubuntu na czele na to pozwala) - ręczne dłubanie: pobranie ze strony intela paczki z microcode i załadowanie jej podczas bootowania ręcznie z grub'a doku arch'a, ale praktycznie tak samo wygląda to na każdym distro. https://wiki.archlinux.org/index.php/microcode Acz to dziwne... procek ma jakoś około roku, ucode powinien być w instalatorach nowszych distro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Toom18 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2018 UEFI mam w najnowszej wersji, próbowałem już różnych wersji i niestety na każdej to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość toom18 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2018 Nie czaje co ja mam zrobić xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2018 Jeżeli możesz, zmień na BIOS albo spróbuj instalacji spod Windows. Ewentualnie czasowo wyłącz najpierw efi secure boot, jeżeli jest włączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2018 Spróbuj zainstalować jakieś distro ze starszym kernelem 3.19 np. Ubuntu 14 ew 15 Memtesta jak długo maglowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toom18 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Mem test leciał przez 18h ale na obydwu kościach naraz Próbowałem zainstalować Ubuntu przez WUBI niby się pobrało wyskoczyło czy chcesz uruchomić ponownie teraz czy później dałem teraz a i tak uruchomił się Windows xD wiec wiozłem ten plik iso co pobrało WUBI i mam takie coś a tu ustawienie UEFI Na dysku zewnętrznym znalazłem linuxmint-18.1-kde-64bit Bez podania nomodeset nic z tego po podaniu nomodeset a po odłączeniu dysków sata To co jest z Ubuntu ? Z nomodeset i bez dysków sata i Ubuntu 17.04 wstaje A ja głupi walczę z tym już kilka miesięcy... No dobra a co może być tego przyczyną? Edytowane 25 Lutego 2018 przez toom18 Mint wstaje xD i Ubuntu z nomodeset i bez sata też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2018 Ubuntu i mint to to samo w sensie kernel i większość repozytoriów. Jeżeli wstaje bez sata, to coś z którymś driverem chipsetu - najpewniej któryś z problemów ogólnie dotyczących chipsetu:https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2374620 Możesz teraz spróbować pod ubuntu doinstalować kernel 4.14 lub 4.15 i spróbować, czy z nim wstanie przy włączonym SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sas991 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) Problem może być z UEFI i gpl mbr dysku, instaluj też z płytki cd. Nie będziesz miał problemu z penem czy jest w UEFI, i jeszcze po instalacji może ci startować windows, a nie program rozruchowy linuxa. Zmień ustawianie w biosie z której partycji ma uruchamiać się komputer. Edytowane 27 Lutego 2018 przez sas991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciekawa_osoba Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2020 Fedora bez problemu radzi sobie z UEFI, spróbuj ją zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciekawa_osoba Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2020 41 minut temu, ciekawa_osoba napisał: Fedora bez problemu radzi sobie z UEFI, spróbuj ją zainstalować. Użytkowniku Downnote. Co takiego złego napisałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgreed66 Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2020 6 godzin temu, ciekawa_osoba napisał: Użytkowniku Downnote. Co takiego złego napisałem? Raczej to, że odkopałeś taki wątek, że złoty szpadel się należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciekawa_osoba Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) 8 minut temu, Zgreed66 napisał: Raczej to, że odkopałeś taki wątek, że złoty szpadel się należy. Długo nie kopałem, był na pierwszej stronie, jeden z pierwszych wątków. Aha, bardzo miło witacie nowych użytkowników. Oczywiście to żart. Edytowane 3 Lutego 2020 przez ciekawa_osoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...