Skocz do zawartości
Gość toom18

Nie mogę zainstalować żadnego Linuxa

Polecane posty

Gość toom18

Witam.
Mam problem z PC potrzebuje zainstalować jakiegoś Linuxa i z tym jest problem albo czarny ekran albo jakieś dziwne błędy, dodanie nouveau.modeset=0 nic nie daje.

Mam takie coś, i wtedy to już nawet reset nie pomaga trzeba trzymać przycisk zasilania aż się komp wyłączy.
d242b49bb940.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisz, może na początek:

1. Jaką dystrybucje instalujesz?
2. Na jakim sprzęcie ją instalujesz?
3. Na jakim etapie instalacji występuje problem?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ten PC to starszy sprzęt czy coś nowego z uefi i win 8.x lub wyżej ?

Jak masz nowy sprzęt z UEFI to sprawdź opcje dot. secure boot .

OS instalujesz z płyty czy pendriva ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość toom18

To tak. Sprzęt to

i7 7700

Asrock z270 Taichi 

RAM 16 GB DDR 4 G. Skill 3200 MHz 

SSD 960 Pro 512 i Crucial mx200 250 GB 

HDD 2tb Toshiba p300 

Grafa dzidunio Gtx 970 

Zasilacz xfx 650w 

Buda nie ważne xD 

A próbuje Ubuntu 16.04,16.10, 17.04 

OPENSUSE nie pamiętam jakie ale najnowsze stabilne.

Jak i minta i inne we wszystkich to samo.

A po dodaniu nomodeset jak i  nouveau.modeset=0

Oczywiście w odpowiedni miejscach mam takie coś 

 

20180223_222141.jpg

20180223_222141.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1.Windows zainstalował się na tym poprawnie?

2. Memtest86 coś zwraca?

3. Procesor, RAM był podkręcony? Sprawdź, czy problem występuje również po przywróceniu ustawień BIOS do wartości domyślnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Windows działa w Memteście nic nie wykazało wiec ram oki i nic nie jest podkręcone. z tym że pamięć jest 3200 ale nie działa XMP ale to standard, znaczy działal XMP ale pc nie wstaje 3 razy i przywraca domyślne ustawienia. Próbowałem przywracać domyślne ale nic nie daje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To wygląda jak nie supportowany CPU microcode lub inny problem z firmware (bios/uefi). Masz możliwość dokonać upgrade?

Jeżeli nie:
- spróbuj dokonać instalacji spod windows (kilka distro z ubuntu na czele na to pozwala)
- ręczne dłubanie: pobranie ze strony intela paczki z microcode i załadowanie jej podczas bootowania ręcznie z grub'a
doku arch'a, ale praktycznie tak samo wygląda to na każdym distro. 
https://wiki.archlinux.org/index.php/microcode

Acz to dziwne... procek ma jakoś około roku, ucode powinien  być w instalatorach nowszych distro.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Toom18

UEFI mam w najnowszej wersji, próbowałem już różnych wersji i niestety na każdej to samo. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość toom18

Nie czaje co ja mam zrobić xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli możesz, zmień na BIOS albo spróbuj instalacji spod Windows. 

Ewentualnie czasowo wyłącz najpierw efi secure boot, jeżeli jest włączone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zainstalować jakieś distro ze starszym kernelem 3.19 np.  Ubuntu 14 ew 15

Memtesta jak długo maglowałeś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mem test leciał przez 18h ale na obydwu kościach naraz
Próbowałem zainstalować Ubuntu przez WUBI niby się pobrało wyskoczyło czy chcesz uruchomić ponownie teraz czy później dałem teraz a i tak uruchomił się Windows xD wiec wiozłem ten plik iso co pobrało WUBI i mam takie coś
2d70eadc2b98.jpg
fadf5a8244ed.jpg

a tu ustawienie UEFI

eb229c97c793.jpgfab7e3360a1c.jpg

Na dysku zewnętrznym znalazłem linuxmint-18.1-kde-64bit
Bez podania nomodeset nic z tego po podaniu nomodeset
2eae5a2915d0.jpg
a po odłączeniu dysków sata

5fe8b95d48ae.jpg

To co jest z Ubuntu ?

Z nomodeset i bez dysków sata i Ubuntu 17.04 wstaje 

673bb4c74e3c.jpg

A ja głupi walczę z tym już kilka miesięcy... 

No dobra a co może być tego przyczyną? 

Edytowano przez toom18
Mint wstaje xD i Ubuntu z nomodeset i bez sata też

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ubuntu i mint to to samo w sensie kernel i większość repozytoriów. 

Jeżeli wstaje bez sata, to coś z którymś driverem chipsetu - najpewniej któryś z problemów ogólnie dotyczących chipsetu:
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2374620

Możesz teraz spróbować pod ubuntu doinstalować kernel 4.14 lub 4.15 i spróbować, czy z nim wstanie przy włączonym SATA. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Problem może być z UEFI i gpl mbr dysku, instaluj też z płytki cd.

Nie będziesz miał problemu z penem czy jest w UEFI, i jeszcze po instalacji może ci startować windows, a nie program rozruchowy linuxa.

Zmień ustawianie w biosie z której partycji ma uruchamiać się komputer.

Edytowano przez sas991

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.