Masai24 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Witam, przymierzam się do upgrade mojego sprzętu na początek padło na procesor a co sie z tym wiąże płyta główna oraz ram. Interesują mnie modele jak w tytule i mam takie pytanie ponieważ znalazłem 'okazję' razem z chłodzeniem do procka na Amazonie mam następujące pytanie czy jeśli zakupie go tam będe musiał płacić cło czy coś oraz jak to by było z gwarancją? Jeśli nie to trudno kupi sie na miejscu akurat w komputroniku mają promo na procki intela ;) Link do amazona: https://www.amazon.com/Intel-BX80684I58600K-Core-i5-8600K-Processor/dp/B07B3C6BN2?SubscriptionId=AKIAI3VLI6HITR26KCBQ&tag=userbenchmark-20&linkCode=sp1&camp=2025&creative=165953&creativeASIN=B0759FKH8K&th=1 Co do zestawu to narazie miałby wyglądać tak: I5 8600K/I7 8700K + jakieś chłodzenie Płyta główna Asus ROG STRIX Z370-F GAMING Pamięć G.Skill Trident Z RGB DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL16 Dyski, zasilacz zostaja u mnie bez zmian a karta dostanie upgrade na 1070/1080 (czekam aż te ceny wrócą do normalności o ile wrócą). Czy te podzespoły są w porzadku czy coś zmieniać a i musze dodać ze nie wykluczam OC jeśli przestanie wystarczać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Wychodzi ~1200zł Jeśli dowiedzą się, że w środku znajduje się paczka o takiej wartości, a nie będzie zapakowana jako coś innego to na 100% naliczą cło +23%. Przynajmniej tak to wygląda przy zakupach z Chin W Polsce też za podobne pieniądze kupisz 8600K+chłodzenie np takie https://www.ceneo.pl/54125504;0284-0.htm#tab=click_scroll Jest tańsze od tamtego ale też się sprawdzi. I RAM zmień na 3200MHz CL14 https://www.ceneo.pl/58414036;0284-0.htm#tab=click_scroll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masai24 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 A lepiej wziąć narazie 8gb i dopłacić i I7 czy i5 i 16gb bo ramu mogę zawsze dołożyć a procesor to juz nie taka łatwa sprawa ? I Pytanie czy warto doplacac do i7 czy brac i5 ? Płyta główna moze zostac, nie. ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Podstawowe pytanie to do czego używasz kompa - gry , praca w wymagających aplikacjach , HTPC/biuro czy jeszcze coś innego . Do gier spokojnie starczy I5K , różnicę w cenie lepiej dołożyć do lepszych ramów niż 3 000 mhz CL16 np. 3200 mhz CL14 na samsungach B-die - wydajne i ładnie się kręca . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masai24 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Sprzęt będzie używany głównie do gier oraz multimediów (youtube itp). Właśnie nie wiem czy warto dopłacać czy nie bo tak jak mowie ram można dokupić a procka sie kupuje na lata :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) W większości gier różnica między tymi dwoma prockami to 0-5% klatek na sekundę, jedynie w małej garstce gier które potrafią wykorzystać te dodatkowe wątki jest +20%. Niezbyt to imponujące jak na dopłatę 450zł. Ale tych wymagających ponad 8GB RAM też nie ma zbyt wiele. Tu i teraz w większości przypadków wystarczy zarówno 6 wątków jak i 8GB RAM. Myśląc "przyszłościowo" będzie się pojawiać coraz więcej tytułów wykorzystujących 12 wątków i 16GB RAM :D Edytowane 9 Marca 2018 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masai24 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Tylko Ciekawe za ile te 12 wątków będzie wykorzystywane i czy warto tyle dopłacać :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Lepiej i5 6 wątków i 16GB ram i potem ewentualnie wymienić procek na lepszy. Gierki narazie śmigają na 6 wątkach a na 8GB niektóre już niegrywalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...