Skocz do zawartości
hancock

mam dylemat ...

Rekomendowane odpowiedzi

mam pewny dylemat :?

za niedlugo (tydzien moze dwa) kupuje mobo, proca, pamiec, k.graf, obudowe. O to chodzi ze musze miec kompa wlaczonego 24H/dobe, dlatego oc chyba nie wchodzi w gre - ale jeszcze nie wiem

proc - chyba Barton 2500 BOX

pamiec - 2x256(400mhzKingston), albo 1x512(400mhzKingston-nie mam kasy narazie na druga taka samą kość)

k.graf - chyba jestem skazany na ti4200, ale mysle o modowalnym R9500

obudowa - chyba modecom 300W(w komputroniku jest jedna fajna)

plyta glówna - ????????????

No i tu jest wlasnie dylemat - w sumie mysle tu tylko o dwóch: Abit NF7-S rev 2, lub EPOX 8RDA+. Czytam te wszystkie posty(o NF7 i EPOXIE) i czytam i w koncu nie wiem - mam pewien sentyment do Abita(ze wzgledu na bepeszóstke) ale widze ze duzo ludzi ma problemy z biosami, temperaturami, z dźwiekiem, SATA itp. Czytalem takze ze EPOX - jest równie dobry i troszku tańszy.

Co mam zrobić??

Moglibyscie mi poradzić jeszcze w sprawie Proca czy tego Bartka mozna jakostako podkrecać(slyszalem ze niepodkrecony sie strasznie grzeje-AMD go chyba podkrecilo czy jak)chcialbym wiedziec czy ta magistralia 333 i w sume te 640Cachu cos daje - w porownaniu np do zwyklego 2400, lub do 2600(tez z magistralia 333) ???

Niektorzy napewno mi poradza zebym kupil 1700 i go wykrecil na 2600(zastanawiam sie nad tym), tylko znowu nie wiem czy trafie na ta superpodkrecalną serie) - moglibyscie mi podac nr takiej serii - bo choć przeczytalem caly ten topic zdązylem sie juz pogubic.

Co z tym DualDDR - aby to dzalalo wystarcza np 2x256(kingston400mhz), bo jeszcze ktos mi pierd**** ze musza sie zgadzac jakies nr serii czy cus

prosze jeszcze brac pod uwage ze komp mi bedzie chodzil 24h/dobe

ufffff....

ale sie rozpisalem - !!

z góry dziekuje za odpowiedzi !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak ty czytałeś ale z epoxem jest więcej cyrków. nie chce współpracować z niektórymi pamięciami, źle podaje temperatury itp itd.

oczywiście abit nie jest idealmy ale IMO lepszy od epoxa.

640 cache'u ??????? a może 512 KB, co ? 640 wystarczy każdemu ;) alebarton ma 512 KB cache.

jak zamierzasz mieć stabilny komp to lepiej weź abita, będzie lepszy i ma jakieś s-ata (nie jest t o150 MB/s ale niby jest) lub pomyśl o abicie KV7 na VIA KT600, będzie sprawiał mniej problemów. IMO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak nap[rawde to kazda z tych plytek bezdie oki - stwierdzenie ze ta czy inna nie jest satblina - poprostu zalezy co sie interesuje a przy FSB 200+ to zalezy w sumie od egzemplaza czy bedzie satabilnie funkcjonowal czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak ty czytałeś ale z epoxem jest więcej cyrków. nie chce współpracować z niektórymi pamięciami, źle podaje temperatury itp itd.

oczywiście abit nie jest idealmy ale IMO lepszy od epoxa.

640 cache'u ??????? a może 512 KB, co ? 640 wystarczy każdemu ;) alebarton ma 512 KB cache.

jak zamierzasz mieć stabilny komp to lepiej weź abita, będzie lepszy i ma jakieś s-ata (nie jest t o150 MB/s ale niby jest) lub pomyśl o abicie KV7 na VIA KT600, będzie sprawiał mniej problemów. IMO :)

Athlony posiadają specyficzną architekturę "exclusive cache", która powoduje, że dane przechowywane w cache L1 nie są dublowane w pamięci L2. Teoretycznie oznacza to, że łączna ilość pamięci podręcznej wynosi aż 640 KB - jak bys niewiedzial

ale thx za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...