kubson87 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Witam, pytanie jak w temacie tzn: zakupiłem komputer z pamięcią GOODRAM 2400Mhz a obsługuje tylko 2133 Mhz. Płyta Głowna : MSI Z370-A-PRO , CPU: i5-8400. Włączenie XMP w biosie oraz zmiana manualna na 2400 Mhz nic nie dało - czarny ekran a system nie odpala . Będę wdzięczny chociaż za nakierowanie mnie na rozwiązanie problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2018 Jaiki system - Win 10 czy inny ? Choć z tego co wiem to raczej sam OS ma nie wiele do ramu i jego prędkości , jak się nie odpala to może coś jest już na etapie testów POST . Na początek spróbuj zakutalizować bios / uefi - czy to z poziomu systemu ( np. z pomocą MSI Live Update ) . Może wtedy ruszy albo po prostu ten konkretny ram ma problemy z płytą - skoro XMP i ręcznie ustawianie nie działa . Jak masz układ ramu - 1 czy 2 kości ? Przy 2 kościach dual channel działa ? Może kości są w złych gniazdach - pobaw się w przekładanie kości . Inna kwestia to że przy tym procku i płycie spokojnie mogłeś kupować ramy 2 666 mhz czy nawet 3000+ mhz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubson87 Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2018 win 10, jedna kość 8gb aktualnie RAM jest na 2267Mhz i działa, przy 2400 już nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...