Skocz do zawartości
airborne82

Wymiana kabli , wtyki bananowe

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie wymiany kabli w mojej wieży Sony DHC ZX50 MD którą dostałem swego czasu od znajomego.
Kable dość stare ( cienkie i jedna część nawet spleciona z odpadów, stąd też ich konieczna wymiana, wieża podłączona też do PC ).

Kable już mam na oku, do tego kabel Kabel Minijack 3.5 - RCA (Cinch) x2 - który też wymieniam bo stary jest za duży do tego przy końcach już popękana osłona ( jakiś najtańszy kabel ) i wymieniam na coś pewniejszego z lepszą budową.

Zastanawiam się za to nad wtykami bananowymi - używać czy szkoda tych kilkudziesięciu złotych ( 8 sztuk - więc ok 20-40 zł ) czy nie ma sensu ich brać i lepiej końcówki kabla głośnikowego zalutować leciutko cyną ( po to by końcówka się nie rozczepiała ) Mają sens te wtyki bananowe ( te tańsze bo raczej nie wydam 10 zł za jeden markowy wtyk co da koszt nawet 100 zł za komplet wtyków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widzę w necie to ta wieża niema gniazd na wtyki bananowe tylko zwykle zaciski, kup po prostu w /wybranym sklepie budowlanym/ kable miedziane 1,5-2.5mm(linka, nie drut), zależy co tam Ci wejdzie, więcej niema sensu inwestować w to pudełko, jack-rca ekranowany i starczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi