damosan69 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Witam. Zamierzam kupić nowy komputer do gier. Widziałem gotowe zestawy PC i polecane laptopy od PurePC. Konfiguracja która mi odpowiada to Ryzen/I7 + GTX 1060 6GB + 16 GB ram + SSD m2 pciex. Osobiście zastanawiam się nad: Laptop ASUS rog strix gl503vm lub coś na clevo @ hyperbook n85. Czy ktoś miał styczność z tymi laptopami? Jak wyglądają temperatury pod obciążeniem, których niestety najbardziej się obawiam.. ? Ewentualnie, ostatecznie mogę się zdecydować na nowy PC w podobnej konfiguracji co laptop. Teraz tylko pytanie brzmi czy warto będzie poczekać na premierę nowych procesorów od AMD czy brać starą generację Ryzenów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Ryzeny to średnio optymalny sprzęt do gier , o ile jeszcze w czasach I5/I7 6xxx / 7xxx były cenowo wydajnościowo i cenowo OK to teraz przy tanich I3 4C czy I5 6c Ryzen w grach w zasadzie nie ma sensu . Do gier obecnie branie I7 8xxx jest średnio sensowne , do większości gier starczy I5 a zaoszczędzoną kasę można przeznaczyć na co innego . Stacjonarka zawsze będzie wydajniejsza niż laptop o podobnych parametrach ( nie identycznych bo ze względu na ograniczenia poboru prądu podzespoły laptopowe nie są identyczne wydajnościowo co podzespoły do PC ) . Do tego komfort grania na monitore 24" jest o wiele lepszy niż na laptopowym 15,6 czy 17,3" ( do tego dochodzi komfort używania lepszej klawiatury w przypadku PC - choć to moje prywatne odczucia , mam od od kilku lat klawę logitecha kupowaną za ~50 zł i granie jest o wiele lepsze niż na laptopowych klawiaturach ) Stacjonarkę o wydajności zbliżonej do tego lapka od Asusa dostaniesz za ~3500 zł np. zestaw z polecanych za 3300 zł , I3 8100 + 8GB ram 3000 mhz + GTX1060 6GB . Ew. za 4300 zł w polecanych jest zestaw z I5 8400 i 16 GB ram 3000 mhz , zestaw który masakruje w grach każdego obecnego lapka z GTX1060 . Zostaje ci sporo kasy na porządny monitor 24" czy nawet 27" i peryferia . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damosan69 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Wybór padł na stacjonarke z core i5. Dziękuje za odpowiedź! Temat do zamknięcia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...