ntistudio Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Witam, Mam pytanie dotyczące dwóch wentylatorów PWM podłączonych za pomocą rozgałęziacza do zasilania płyty głównej 4 PIN. Zainstalowałem dwa wentylatory na radiatorze (ssący i tłoczący) W momencie gdy pracował jeden wentylator prędkość dochodziła do 1300obr/min, po podłączeniu do złącza dwóch wentylatorów pracują wolniej. Nie wiem czy wynika to ze zwiększenia wydajności czy też zasilanie 7V zostało podzielone na dwa urządzenia i teraz obracają się wolniej? Jak to jest z napięciem i sterowaniem PWM, ktoś ma z tym doświadczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Prawdopodobnie wydajność prądowa jednego gniazda jest za mała przez co wentylatory zwolniły, jaka to płyta główna? i co to za chłodzenie? Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Janosik303 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntistudio Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Płyta główna to Asus PRIME Z-270-P a chłodzenie to Thermaltake Frio Silent 14. Dodałem drugi, identyczny do oryginalnego z zestawu wentylator i podłączyłem go do złącza na płycie głównej 4 PIN rozgałęźnikiem: Gelid rozgałęziacz Y PWM 35cm CA-PWM-01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2018 To płyta nie wyrabia z zasilaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2018 W takim wypadku musisz zostać przy jednym, albo drugi podpiąć do innego gniazda tylko wtedy prędkość obrotowa nie będzie się zgadzać z tym pierwszym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Sprawdź jeszcze jakie masz temperatury na jednym wentylatorze i na dwóch bo może jest tak że jeden wentylator nie wyrabiał z chłodzeniem przez to chodził na wyższych obrotach jak są dwa w systemie push-pull to zwiększyła się wydajność chłodzenia i dają radę schłodzić radiator na niższych obrotach. Sam mam chłodzenie z dwoma wentylatorami i prądowo jest ok. Osobiście nie chce mi się wierzyć że płyta nie daje rady zasilić dwóch wentylatorów 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntistudio Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Sprawdziłem w BIOS, jak włączę TURBO to wentylatory wyraźnie przyspieszają (hałasują na pełnych obrotach). Temperatura pod pełnym obciążeniem to max 54 C.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Ustaw najlepiej profil wentylatorów na auto i będzie dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...