atol Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, wiosna a wraz z wiosną tańsze MOBO pod caffe lake, więc zanosi się na modernizację :) Do rzeczy. Za bazę obrałem zestaw kwietniowy za 4300zł, po odjęciu części które posiadam, tj. GTX 1060 + Samsung EVO 850 zostaje : Intel Core i5-8400 BOX 2x 8 GB G.Skill 3200 MHz CL16 Toshiba P300 2 TB SeaSonic S12II 520W SilentiumPC Spartan 3 LT Lite-On iHAS122-14 Obudowa którą planuję kupić to https://www.x-kom.pl/p/381990-obudowa-do-komputera-silentiumpc-regnum-rg4-pure-black.html Mam jednak następujące pytania : Jakiego MOBO z tych tańszych użyć? Czy jest sens z tańszą płytą brać pamięci aż 3200mhz? Czy w jakimś sklepie można dostać wszystkie części już złożone, żebym musiał tylko podpiąć GPU i SSD? Przeznaczenie zestawu to gry, głównie dość ramo+cpu-żerny Total War Warhammer. Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez atol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Tańsze mobo zmiana ram bo szkoda A do tego Z370 w świetnej cenie https://www.x-kom.pl/p/422733-zestaw-podzespolow-asus-tuf-z370-plus-gaming-masterliquid-ml240l-rgb.html z chłodzeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minemouse Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Ja osobiście strasznie nie lubię takiego braku konsekwentności, jak już to brałbym jak najwięcej podzespołów od jednego producenta, potem wygląda to znacznie lepiej, jest dużo mniejsza szansa, że coś nie będzie do siebie pasowało. Zastanowiłbym się też czy jest w ogóle sens brania napędu DVD i obudowy z zatokami 5,25", chociaż to też zależy od szybkości internetu, ja na przykład ostatni raz korzystałem z napędu DVD (zewnętrznego) w 2015, jak instalowałem Windowsa 8.1, potem już nie było najmniejszej potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Nie ma takiej reguły. Każdy z podzespołów może być innej firmy a i tak wszytko będzie ze sobą pasować. Co do estetyki i wyglądu to się zgodzę. Bardzo estetycznie jest mieć w komputerze kilka podzespołów jednej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...