nemoein Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Cześć wszystkim, mam problem którego do końca nie rozumiem i nie mogłem znaleźć jasnego wytłumaczenia w googlach :) Posiadam płytę główną MSI Z370 Tomahowk z prockiem I5 8600K - jak wiadomo proc ten posiada 20 Lini PC, z czego 16 jest przeznaczone na kartę graficzną (PCI-Express x16), a pozostałe 4 na Chipset przez który komunikuje się reszta peryferiów w tym dyski NVM-E. Wynika z tego, że nie mam już wolnych Lini i będę musiał komunikować się poprzez Chipset. Chciałem kupić dwa dodatkowe dyski 256 GB NVM-E pod sloty M.2 (jeden na system, drugi na gry - konkretnie ADATA XPG SX6000) każdy z nich używa max 4 Linie, oprócz tego jeden talerzowiec na SATA. Nie wiem czy dobrze rozumiem, więc proszę o wyjaśnienie. - Jeśli będę miał tak podpięte dyski NVM to zostanie im przydzielone po połowie Lini czyli po 2 przez Chipset i nie będą mogły w pełni rozwinąć skrzydeł? - Czy może zamiast tego lepiej kupić jeden większy dysk 512 GB (choć preferuję niezależne na system i inne rzeczy)? - Czy jeszcze lepiej zostawić jeden dysk na NVM, a drugi zwykły SSD na gry pod SATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 i5-8600K ma 16linii Chipset Z370 ma DMI 3.0, czyli 4 linie Wszystkie M.2/SATA/USB 3.1 są podpięte pod DMI 3.0 Dyski SX6000 są na tyle wolne, że nawet jak weźmiesz tak jak napisałeś 2xSX6000 +HDD (a nawet SSD SATA), to nie zobaczysz ograniczenia z powodu przepustowości DMI 3.0. SX6000 ma kontroler PCI-e 3.0 x4, ale Realna szybkość tych dysków nie osiąga nawet PCI-e 3.0 x2. Co innego jakbyś brał dwa pojemne Samsungi 960EVO/PRO, wtedy DMI 3.0 było by dla nich hamulcem. W twojej konfiguracji nie ma strachu, tylko nie wiem czy jest sens brania 2xSX6000, jak można wziąć jeden pojemniejszy SSD SATA na system i oprogramowanie (w tym gry, bo to też programy). W ładowaniu gier/programów i tak nie zauważysz różnicy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemoein Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Ok, dzięki za odpowiedź, jakimś maniakiem prędkości nie jestem teraz mam jakiegoś 8 letniego SSD i jest naprawdę bardzo komfortowa praca, z tego co wyczytałem to SX6000 mają dobry stosunek cena/jakość - zatem kupie jeden większy i podzielę na partycję :) Dobrze że to wyjaśniłeś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemoein Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2018 W takim razie biere Plextora :) dzięki za pomoc, rzeczywiście prędkość ma bardzo wysoką :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Ten plextor to się chyba grzeje bez obudowy polecam Plextor 512GB M.2 PCIe Gen3 x4 NVMe 2280 M9Pe(G) https://www.x-kom.pl/p/415126-dysk-ssd-plextor-512gb-m2-pcie-gen3-x4-nvme-2280-m9peg.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemoein Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Ok, niech będzie ten :) Ma jeszcze większe prędkości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemoein Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) [dodane przez pomyłkę] Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez nemoein założę nowy temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...