OjciecZiemia Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Witam. Otóż mam dylemat co wybrać do płyty głownej MSI z370 Tomahawk. i3 8350k z chłodzeniem Fortis 3 czy i5 8400 z chłodzeniem pudełkowym? Czy po podkręceniu i3 będzie znaczna różnica z i5 w wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Kręcony i3 ma sens tylko w wąskim spektrum zastosowań (np. specjalistyczne oprogramowanie korzystające z 1-2 rdzeni). W każdym innym przypadku i5-8400 zapewni wyższą wydajność, w tym zdecydowanie wyższy min fps w grach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2018 i5 8400 to 6 rdzeni, więc w aplikacjach korzystających z więcej niż 4 rdzenii będzie różnica. A w aplikacjach co korzystają z 1-2 będzie lepszy i3 zwłaszcza po OC ze względu na wyższe taktowanie. Ja bym brał i5 8400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OjciecZiemia Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2018 A co z temperaturami? Czy na pudełkowym chłodzeniu w i5 temperatury będą wysokie? Czy opłaca mi się dokupić jakieś zewnętrze chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Zewnętrzne chłodzenie zawsze się przyda bo będzie cichsze . Temperatury na box'ie będą wyższe , ale to procesor z zablokowanym mnożnikiem bez możliwości podkręcania. Wiec nieco wyższe temperatury nie będą problemem w tym przypadku. Co innego jakby chodziło o i5 8600K. Do OC jest potrzebne lepsze chłodzenie. Zresztą i tak trzeba je dokupić, bo jak wiadomo do wersji K Intel nie dołącza już pudełkowego chłodzenia. Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OjciecZiemia Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Okej, dzięki wielkie za pomoc. Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Jak ktoś chce ciszy przy pełnym obciążeniu, to niech sobie BOX daruje - mam w pracy i3 8100 z BOX i słychać szum kiedy CPU jest w pełni obciążony (obudowa Zalman Z3, świetnie chłodzona). Po kupnie choćby jakiegoś Silentium 92mm jest cisza. Na i5 8400 różnica będzie wyraźniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...