Skocz do zawartości
Ravn7

Windows uruchamia się 5 minut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie. Logo Win i wskaźnik ładowania widnieje na ekranie przez 5 minut. Wszystkie sterowniki do płyty głównej i bios są najnowsze. Czy macie pomysł, w jaki sposób sprawdzić, który program lub sterownik to powoduje? Podgląd podaje ostrzeżenie z jakimś "Devi" albo kiedy indziej samo "De" z adnotacją o spowolnieniu rozruchu przez aplikację. Zainstalowałem jakiś program BootRacer, który zmierzył czas rozruchu na 289s ale total start up time programów pokazuje jako w sumie tylko 10s.

Kiedyś było takie narzędzie bootvis ale nie ma go na Win10. Czy znacie coś odpowiedniego o podobnej funkcji?

Zrobiłem też raport powercfg - energy i wyszła w nim cała masa błędów ale wiem, co konkretnie ma z tego wynikać. Dołączam go tutaj, choć jest przydługi:

Pokaż ukrytą zawartość
Edytowane przez Ravn7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.04.2018 o 14:21, Ravn7 napisał(a):

Czy macie pomysł, w jaki sposób sprawdzić, który program lub sterownik to powoduje?

Rozwiń  

Po co się męczyć, nie łatwiej wyłączyć z autostartu wszystkie zbędne programy? (nie żadnym bootracer tylko normalnie w msconfig)

Sterowniki też instalujesz ręcznie wyłącznie te których potrzebujesz bo potem tak to się kończy (ewentualnie updaterem dostarczonym przez producenta laptopa o ile to laptop)

Inny powód to uszkodzony dysk ale to cały system miałbyś zamulony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi