Skocz do zawartości
Gość Krzysiek

NUC/ITX/Kostka do montowania wideo do ~4-5 tyś PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Uszanowanko :)

Drodzy, szukam fajnej i raczej małej w wymiarach kostki w cenie rzędu 4-5 tyś PLN, która ładnie posłuży do montowania i edycji wideo. (Vegas, Magix, DaVinci). Zazwyczaj montuję w 1080p, jednak byłoby miło wejść w 4K ;) Do tego naturalnie zamierzam dokupić jakiś sensowny monitor podwieszany na ścianę, żeby zamknąć się w rozsądnym budżecie. 

Szczerze mówiąc, nie śledzę zbyt intensywnie wszystkich nowości ze świata procesorów i całej tej otoczki, bardziej interesują mnie smartfony :)

Nie wiem, czy AMD Ryzen czy Intel. Tak samo, trudno mi wskazać czy grafika z GF, dla przykładu GTX 1060 X2 czy może jednak droższa 1070. 

Priorytetowe z mojej perspektywy elementy, to twardziel i RAM. Potrzebuję 16 GB RAM na start, wraz z opcją szybkiej i bezproblemowej rozbudowy do 32 GB. Twardziel to także dylemat, bo nie wiem czy do zapisu danych pod YouTube wystarczy mi hybryda SSD + HDD (128 GB + 1 TB) czy może jednak iść już tylko i wyłącznie w SSD. 

Tak wygląda oficjalna "specyfikacja" rozdzielczości YouTube dla SDR:

2160p (4k) 35-45 Mb/s 53-68 Mb/s

1440p (2k)16 Mb/s24 Mb/s

1080p8 Mb/s12 Mb/s

Może ktoś mądrzejszy ode mnie wyczyta z tego, jaki dysk bądź jakie dyski będą odpowiednie. 

Jestem windowsiarzem, więc dopowiem tylko, że nie zamierzam kupować mini-skrzynki od Apple :)

Poradzicie coś, fachowcy? :) Mogą być bebechy, mogą być gotowe zestawy :) 

Pozdrowienia i z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak piszesz NUC i masz na myśli coś tak małego jak NUC, to odpada dedykowane GPU. Budżet też za mały. Co prawda jest NUC8i7HVK z Core™ i7-8809G, ale 5kzł, nie starczy na to urządzenie z 16GB RAM i większym SSD M.2.

Określ się czy enkodujesz po CUDA/OpenCL, czy enkodujesz zawsze 2pass CPU.

Określ jak duża może być ta skrzyneczka. Czy może być to coś takiego, jak typowe obudowy ITX. No ale to nie będzie takie małe jak NUC.

https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_kwiecien_2018?page=0,20

Oczywiście do tego zestawu 2x8GB, SSD tak duże ile zajmie system, całe oprogramowania, wielkość aktualnie obrabianych plików + perspektywa oprogramowania na przyszłość. HDD tak duży aby pomieścił materiały już obrobione, no chyba, że jest NAS, albo planowane HDD USB jako magazyn.

Z tym zestawem idzie się zmieścić w 5kzł, a w dodatku ma bardzo szerokie możliwości upgrade na przyszłość.

Edytowane przez barwniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi