Skocz do zawartości
Gość

OC Skylake nonK na oficjalnych biosach MSI

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby kogoś jeszcze interesowało OC nonK skylake, chciałem potwierdzić że na kilku ostatnich oficjalnych biosach od MSI do płyt Z170 mozna spokojnie robic OC przez BCLK bez kombinowania z customami. Swoją drogą ciekawe co ich skłoniło do przywrócenia takiej opcji :D Na pewno działa na biosie A.060, nie wiem jak z nowszymi, ale pewnie również.
Więcej szczególów wpisałem w opis filmu, razem z tym co robiłem (ogólnie procedura podobna do tej na customowych biosach jeśli już ktoś się w to bawił).
Powinno działać na wszystkich podobnych Z170 od MSI bo bios chyba ten sam, czyli gaming3, gaming5, mortary, sli plus, gaming pro, carbony, kraity itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By nie kupować? ;) Jak dla mnie to powód dla którego chętnie każdą kolejną też kupię od nich ;) Inni producenci poblokowali wszystko, i ludzie musieli pobierać customowe biosy, które na dodatek nie chciały działać jeśli zastępowany oficialny bios był nowszy. Nie mam pojęcia co jest złego w tym że producenci dają użytkownikowi dodatkowe możliwości, sztucznie zablokowane przez intela byś wywalił dodatkowe 200zł na "K"

Chyba ktoś tu mocno popiera socjalizm ;D

Edytowane przez Devs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałeś mnie. U normalnych producentów płyt głównych normą jest możliwość sterowania BCLK na płytach z chipsetem Z.

Także mamy się podniecać faktem, że płyta MSI w końcu robi to co powinna?

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz ;) Jedyna platforma ostatnich lat na jakiej mozliwe jest oc procków nonK przez bclk to skylake, a po interwencji intela PRAWIE wszystkie sposoby oc nonk zostaly zablokowane na poczatku 2016r. 

Jedynymi mozliwosciami od tamtej pory byly modowane biosy przez userów (ALBO REUPLOAD BIOSÓW SPRZED INTERWENCJI INTELA - ale te srednio chcialy sie flashowac z powodu daty), albo płyty asrock h170 z serii hyper.
Na zadnej plycie z170 nie zrobisz oc na oficialnym biosie oprocz specjalnych Asrock h170 hyper i płyt msi z biosem a60+ w których msi po cichu znowu wprowadziło mozliwosc oc nonK ;)

Ba, po lutym 2016r. nawet z modowanymi biosami sprawa była utrudniona, bo jesli modowany bios był starszy niz stockowy bios na płycie która kupiliśmy, to nie chicały działać.

Na wszystkich platformach intela od skylake w górę, OC przez BCLK zablokowane mikrokodem jest na 102.5mhz.
Gdyby było tak jak mówisz, nikt nie dopłacałby do odblokowanych procesorów.

Więc odpowiadając na pytanie, tak, powinniśmy się podniecać że MSI jako jedyny producent pozwolił nam na oc procesorów bez "K", nie licząc specjalnych H170 Hyper ASrocka (tylko ze tutaj pozostaje problem gatunku "weź to pozniej sprzedaj" + fakt ze H170 jest biedniejszym chipsetem niż Z170)

Edytowane przez Devs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne się pod temat. Czy jest możliwość podkreślenia i5 6500 na płycie Asus Prime z260-a ? W biosie jest zakładka OC gdzie po wybraniu typu chłodzenia płyta sama zwiększa prędkość procesora z 3200mHz do 3280mHz, czyli tyle co nic :)  

Znalazłem w sieci że ten procesor idzie podkręcić do 4,5mHz z tym że na płycie msi z170,  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś przeczytał dokładnie temat a w szczególności post przed twoim to byś nie zadawał pytań dot. OC .

Obecnie praktycznie nie da się już kręcić procków non-K .

Te 3280 mhz pasuje do tego co Devs napisał - bclk jest zablokowane na 102.5 mhz i więcej nie ruszysz , bo kręcenie procków non-k to własnie za pomocą podkręcania BCLK się odbywało , biorąc pod uwagę jak wysokie mnożniki mają procki od czasów SB to wystarczyło by BCLK na poziomie 116 mhz aby pogonić 6500 na 4,5 Ghz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy tak jest zawsze ale w moim przypadku mogę bclk ustawić ponad 102.5 Mh. Wtedy widzę ile podniesie się taktowanie na procku,niestety po zapisaniu ustawień i restarcie komputera jest czarny ekran i muszę wtedy robić czyszczenie biosa żeby odpalić kompa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi