requzord Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Cześć, z racji, że mój obecny laptop ostatnimi czasy przestał współpracować i powoli niedomaga, przyszedł czas na wymianę na nowy, ale mam dylemat co wybrać, dlatego zwracam się o pomoc do Was. Laptop na osobę prywatną i raczej na raty. Generalnie obecnie laptopa używam do programów takich jak Robot, AutoCAD (2D/3D), Revit, Soldis, Abaqus i tego typu programy, dlatego zależy mi na tym, żeby nowy laptop przez dobre kilka ( powiedzmy 5 lat) współgrał z nimi i dawał radę z obliczeniami i wszystkimi rysunkami. Więc generalnie najważniejszą funkcją będą obliczenia i rysunki, ale oprócz tego pewnie jakieś gry typu cs:go, fortnite, gta v, wiedźmin (ale gry nie są priorytetem), filmy, muzyka i internet. Co do systemu, lepiej jeżeli będzie, ale nie jest to wymagane. Laptop będzie używany głównie w domu, ale też sporadycznie zabierany na uczelnię, ale na długim czasie baterii jakoś szczególnie mi nie zależy. I fajnie jeżeli wyglądałby "normalnie" to znaczy nie był w stylu mocno gamingowy, no chyba że nie będzie innej opcji wartej uwagi, to wtedy jakoś przeboleję ten wygląd. Zamierzam go kupić w ciągu 2 tygodniu, ale mogę poczekać do końca maja, jeżeli będzie warto. Podsumowując: - przeznaczenie: obliczenia/rysunki/gry - matryca: 15,4"- 15,6” - dysk: raczej SSD - system: windows (najlepiej z laptopem) - cena: 3500-4000 zł Moje propozycje to: https://www.x-kom.pl/p/425302-notebook-laptop-156-acer-aspire-7-i5-8300h-8g-256-win10-gtx1050-fhd.htmlhttps://www.x-kom.pl/p/393495-notebook-laptop-156-dell-inspiron-5577-i5-7300hq-16g-256-win10-gtx1050.html Obecnie moim faworytem jest Acer ze względu na procesor, ale z drugiej strony dell kusi 16gb ram, stąd też mój dylemat. Jestem otwarty na Wasze propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) W stosunkowo rozsądnych pieniądzach (i ofercie) widziałbym taki zestaw: Acer Nitro 5 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti + SSD Plextor 256GB lub nieco drożej: MSI GV62 i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050Ti+ najlpiej w/w Plextor, choć wówczas całkowita kwota wyjdzie trochę ponad 4k. Oba laptopy mają podobne podzespoły i obsługują dyski SSD na PCIe oraz SATA. Acer ma matową matrycę IPS, a MSI TN. Oba laptop mają też bardzo dobre układy chłodzenia, a w przypadku GV62 można sterować pracą wentylatorów za pomocą programu DragoCenter. Acer posiada system operacyjny Windows 10, którego brakuje w przypadku MSI. Nieco drożej masz właśnie wersje z procesorami ósmej generacji: Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/256/Win10 GTX1050Ti FHD CZy też wersję z już z dwoma dyskami: Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/256+1000/Win10 GTX1050Ti FHD Aspire 7 ma zdecydowanie milszy dla oka design, w grach jego wydajność będzie na podobnym poziomie co wersji z i5-7300HQ, ale w przypadku programów powinno być już lepiej, dzięki procesorowi 4-ro rdzeniowemu i 8-mio wątkowemu. Edytowane 2 Maja 2018 przez Damian Marusiak Reflinki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) ja bym brał jakąś stacje roboczą od della czy hp, gamingówki to w większości wyjące plastiki w tej cenie, do pracy z progsami raczej irytujące Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Akurat MSI GV62 ma dosyć dobre i ciche chłodzenie, poza tym laptop ma być też do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
requzord Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2018 14 godzin temu, FxJ napisał: Myślałeś by dołożyć do modeli z 6 rdzeniami, skoro i tak bierzesz na raty? Wcześniej o tym nie myślałem, ale chyba poważnie rozważę taką opcję i wydaje mi się, że te kilka stówek jestem w stanie jeszcze wyciągnąć. I wydaje mi się, że wybiorę model z procesorem ósmej generacji, pytanie teraz czy i5 czy i7, dlatego pod tym względem wydaje mi się, że Acery wygrywają w moim przypadku (przez wygląd również). A jak wygląda sprawa z awaryjnością, opiniami o laptopach, jakości wykonania, solidności, serwisie Acer? Jaki jest stereotyp o nich. I teraz duży problem mam z dyskiem który wybrać Czy opłaca się inwestować w Intel Optane? 14 godzin temu, FxJ napisał: Ale masz dostęp do licencji z uczelni lub z firmy ??? Tak, mam dostęp, ale niedługo kończę studia, a nie wiem jak wygląda kwestia licencji po ukończeniu studiów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...