Skocz do zawartości
ma3ek

!!pomocy!! obudowa + plyta + wentylator = ???

Rekomendowane odpowiedzi

co mam zrobic w sytuacji jak na obrazku ponizej:

Dołączona grafika

czyli zapinka od wiatraka ArtcticCooling SuperSilent Pro TC nie pozawala zamontowac mi mojego Abita NF7-S w obudowie ModeCon Prostation 2002 gdyz opiera sie na zasilaczu :cry:

obudowe kupilem niedawno wiec najlepiej nie kazcie mi jej zmieniac. tego wicherka kupilem razem z obudowa i na starej plycie miescil sie bez zarzutu. plyte kupilem 3 dni temu i tym bardziej nie chce jej wymieniac :)

:?: czy sa wiatraki ktore sie tu zmieszcza :?:

:!: :cry: :!: POMOZCIE PROSZE :!: :cry: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mam zrobic w sytuacji jak na obrazku ponizej:

Dołączona grafika

czyli zapinka od wiatraka ArtcticCooling SuperSilent Pro TC nie pozawala zamontowac mi mojego Abita NF7-S w obudowie ModeCon Prostation 2002 gdyz opiera sie na zasilaczu :cry:

obudowe kupilem niedawno wiec najlepiej nie kazcie mi jej zmieniac. tego wicherka kupilem razem z obudowa i na starej plycie miescil sie bez zarzutu. plyte kupilem 3 dni temu i tym bardziej nie chce jej wymieniac  :)

:?: czy sa wiatraki ktore sie tu zmieszcza :?:  

:!:  :cry:  :!: POMOZCIE PROSZE :!:  :cry:  :!:

zdejmij obudowe z zasilacza,ale to sie wiarze z utrata gwarancji na zasilke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze widze, to masz problem z zalozeniem tej zapinki, bo zachacza o zasilacz (albo jestem slepy i nie o to ci chodzi :) Mialem podobny problem na moim Arctic'u SuperSilent. Rozwiazanie jest proste - wyjmij zasilacz z obudowy - zaloz zapinke i wloz go spowrotem.

Jak nie pomoze, to sorry - widac moj kat widzenia, nie odpowiada katowi zdjecia :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tak jak KeyBall radzi

Epox 8RDA też ma socket blizko krawędzi i bez wymontowania zasilacza to nie zapniesz zapinki :? od coolera

BTW też mam tego Abita (zajefajna płyta) ja nie mam problemów z wiatrakiem zobacz mój KONFIG :) :D :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz tez sprobowac zapiecie przelozyc w coolerku na odwrot o 180", ja tak mialem z epoxem i cm x-dream.

Czy takie przlozenie zapinki nie sprawi ze docisk bedzie nierownomierny ?

Generalnie moze byc tak ze radiator bedzie zle dociskany do proca albo go pokruszy ? To tylko moje wolne przemyslenia ale lepiej zebym sie teraz zastanawial niz ma3ek jak cos mu sie zepsooje ... (btw jak patrze na mojego titana ktory lezy nia biureczku to zapinka dokladnie dociska radiator do jadra ... (Btw jesli to dzialalo z x-dreamem to chyba nie ma przeciwwskazan - czy miales cs-a itd itp :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz tez sprobowac zapiecie przelozyc w coolerku na odwrot o 180", ja tak mialem z epoxem i cm x-dream.

daje glowe ze ci sie grzeje mocniej niz zalozony w dobra strone - sciagnij sobie ten coolerek i sprawdz wyciecie na dole - to sie zaklada tylko i wylacznie w jedna strone wiec nie pisz glupot i ciesz sie zes procka nie spalil jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze widze, to masz problem z zalozeniem tej zapinki, bo zachacza o zasilacz (albo jestem slepy i nie o to ci chodzi :) Mialem podobny problem na moim Arctic'u SuperSilent. Rozwiazanie jest proste - wyjmij zasilacz z obudowy - zaloz zapinke i wloz go spowrotem. 

Jak nie pomoze, to sorry - widac moj kat widzenia, nie odpowiada katowi zdjecia :))

wicherek zamontowalem jeszcze przed wlozeniem plyty do obudowy, a poza tym nic to nie da, gdyz jak dosune obudowe na miejsce to zapinka tak mocno wspiera sie na zasilaczu, ze prawie sie wypina z podstawki procesora :(

Czy takie przlozenie zapinki nie sprawi ze docisk bedzie nierownomierny ?

Generalnie moze byc tak ze radiator bedzie zle dociskany do proca albo go pokruszy ? To tylko moje wolne przemyslenia ale lepiej zebym sie teraz zastanawial niz ma3ek jak cos mu sie zepsooje ... (btw jak patrze na mojego titana ktory lezy nia biureczku to zapinka dokladnie dociska radiator do jadra ... (Btw jesli to dzialalo z x-dreamem to chyba nie ma przeciwwskazan - czy miales cs-a itd itp :) )

na ten sam pomysl wpadlem dzis rano przed wyjsciem do pracy. ale rowniez nasunela mi sie obawa Hansa gdyz podparcie zapinki na obudowie radiatora jest niesymetryczne.

daje glowe ze ci sie grzeje mocniej niz zalozony w dobra strone - sciagnij sobie ten coolerek i sprawdz wyciecie na dole - to sie zaklada tylko i wylacznie w jedna strone wiec nie pisz glupot i ciesz sie zes procka nie spalil jeszcze

jemu pewnie chodzilo o odwrocenie samego wiatraka a nie radiatora :) wtedy wyciecie pozostaje na swoim miejscu. tylko czy docisk bedzie symetryczny :?: a nawet jesli sie uda to bedzie to spasowane co do pikometra :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbuj zakładać odwrotnie zapinki bo zauważ że jest niesymetryczna !!! Możesz ukruszyć jądro a w najlepszym przypadku będzie ci się bardzo ostro i szybko grzał bo napewno radiator nie będzie równomiernie dociskany a wręcz jedna strona będzie się unosiła. Miałem identyczną sytuację z 8RDA+ i zasilaczem Chieftec 420W. Spróbuj raczej podgiąć zapinkę - ja tak zrobiłem i jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbuj zakładać odwrotnie zapinki bo zauważ że jest niesymetryczna !!! Możesz ukruszyć jądro a w najlepszym przypadku będzie ci się bardzo ostro i szybko grzał bo napewno radiator nie będzie równomiernie dociskany a wręcz jedna strona będzie się unosiła. Miałem identyczną sytuację z 8RDA+ i zasilaczem Chieftec 420W. Spróbuj raczej podgiąć zapinkę - ja tak zrobiłem i jest OK.

:) wlasnie sie do tego zabieralem :D zobaczymy czy pomoze :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!: :!: BINGO :!: :!:

DZIAŁA :) co prawda do wyginania musialem zdemontowac cala zapinke, a to kawal twardej blachy ale sie udalo.. a to jest najwazniejsze.

DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC :wink:

p.s. nareszcie moge przetestowac swierzo nabytego TwinMos'a.. dalem 130 zeta, ciekawe czy bedzie chulala :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...