michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Witam, wczoraj złożyłem komputer, zaktualizowałem bios oraz wgrałem Windowsa 10. W komputerze znajduje się Ryzen 3 2200g, MSI B350 Tomahawk, oraz dwie kości Crucial Ballistix LT po 4gb każda, 2666MHz. Chwilkę korzystałem z komputera, wyskoczył mi dziwny bluescreen "Your PC ran into a problem and needs to restart..., z kodem błędu CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT" Pomimo to pobralem steama i zainstalowałem pierwszą lepszą grę, żeby sprawdzić wydajnośc, padło na poczciwego ETS2. ku mojemu zdziwieniu zamiast tych spokojnych 75fps na ultra, zastalo mnie klatkowanie jakiego nigdy wcześniej nie doświadczyłem. myszka się bardzo zacinała i nic nie dało się zrobić. Co może być przyczyną? Nic w Biosie jeszcze nie zmieniałem. To moja pierwsza przygoda z APU. Dodam, że procesor ma stałę 3,5Ghz ale obciązenie róznie. Edytowane 5 Maja 2018 przez michalpaw358 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 http://www.reviversoft.com/pl/blog/2013/01/clock-watchdog-timeout/ Tutaj masz coś opisane, tłumaczenie słabe ale sens idzie wyłapać. Po pierwsze bym zainstalował sterowniki od producenta płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Wszystkie sterowniki zainstalowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Grafika jest widoczna w systemie jako vega? Spróbuj może wyłączyć oszczędzanie energii i ustaw napięcie i taktowanie proca na sztywno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Nie mogę zainstalowac sterownikow od amd :( Pisze ze nie ma zaisnatlowanego zadnego sterownika graficznego. Edytowane 5 Maja 2018 przez michalpaw358 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 W CPU-Z grafika jest widoczna jako Vega 8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 1,35V Taktowanie ramu ustawiłeś na 2666 czy zostało domyślne 2133? Jeśli tak, to ustaw na 2666. Ale ja nadal bym się skłaniał ku problemom ze sterownikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Taktowanie jest na 2666, mam problem ze sterownikiem do grafy, po instalacji nie moge uruchomic oprogramowania i wyskakuje błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Czyli masz już chyba odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) To tak, oprogramowaniem Live Update od MSI zaktualizowalem wszystkie sterowniki, nieprzyjemny blue screen nie występuje, lecz nadal mam pokaz slajdów w grach ;( Oraz ten sterownik od karty graficznej. Oto błąd: https://drive.google.com/open?id=1-ABx0YsTm8e1zUTyBHYyEiVCEohD3yVT Edytowane 5 Maja 2018 przez michalpaw358 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Tak mi wyszły benchmarki: http://www.userbenchmark.com/UserRun/8616482 . Czya pana zdaniem wina złej wydajności leży tylko i wyłącznie po stronie karty graficznej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Spróbuj zainstalować inny driver od gpu. Może na stronie amd coś będzie do pobrania. Czy problem jest tylko po stronie grafiki to się okaże jak go wyeliminujesz. I nie pisz do mnie per pan bo się czuję staro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Przepraszam bardzo, haha, mógłbyś poszukac stsrownikow do gpu bo szukalem i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 https://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/Radeon-Software-for-Ryzen-Desktop-Processors-with-Radeon-Vega-Graphics-Release-Notes.aspx Coś słabo szukałeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 @michalpaw358 A temperatura CPU jest ok? Może pamięci na 2400MHz spróbuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 Temperatura była okej, mialem drugi procesor na AM4 i na tych samych sterownikach co na 2200g nie chcialo ruszyc to odpalilo bez problemu, odeslalem procesor na gwarancje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2018 Daj znać jak się temat zakończył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 Niestety nie, dzisiaj przyszedł do mnie nowy ryzen, nie wywala blue screenów, lecz w grach jest to samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 Sterownik nie chce się odpalić, zainstalowany wraz z ryzen masterem i nic ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 Ile masz przypisanego ramu do gpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 w czym mogę to sprawdzic, jak w dxdiag to pisze ze 4gb, ale nie jestem pewny czy to dobrze ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Moim zdaniem wszystko by było git, tylko dlaczego sterownik się niepoprawnie instalują? Edytowane 11 Maja 2018 przez michalpaw358 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Sprawdzić możesz np w cpu-z w zakładce graphics. I nie może mieć 4 gb - do 2200g można przypisać max 2 gb. Jest jeszcze opcja, że proc gryzie się z ramem albo płytą (gdzieś na tym forum przeczytałem, że to głownie domena msi). Masz możliwość oddania proca mobo i ram do sklepu żeby dobrali Ci bezproblemową konfigurację? Edytowane 11 Maja 2018 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 Aktualnie nie za bardzo. Ale jak przeglądałem kiedyś zestawy PC to właśnie wiele osób brało te ramy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpaw358 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 Po dzisiajszym formacie nie wykrywa mi Vegi w cpu-Z. Przed chwilą to zauważyłem. ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2018 Po reinstalacji aktualizowałeś windowsa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 13 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2018 Odpal na jednym module ram, obniż na 2133, sprawdź błędy memtestem, zaktualizuj bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasek44 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 Miałem taki sam komunikat podczas BSOD'a. Okazało się, że maksymalne taktowanie dla moich pamięci wynosi 2933mhz, a ja uruchamiałem je na 3000mhz. Po dopasowaniu szybkości ramu problem zażegnałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...