Szymon M Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Witam i pozdrawiam,jest to mój pierwszy temat tutaj. Mam problem z fatalną wydajnością dysku ssd corsair force 3 120. Płyta to MSI Z97-G43,system nowy,sterowniki zainstalowane,kabelek też wymieniony. Mimo to wyniki są takie,a nie inne,ma ktoś może pomysł dlaczego ? Edytowane 11 Maja 2018 przez Szymon M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2018 Cudów nie oczekuj po tym dysku - padaka na kontrolerze Sandforce i kościach asynchronicznych . Kontroler kompresuje przesyłane dane , w przypadku danych już skompresowanych ( filmy , muzyka , obrazy iso czy zdjęcia ) nie wiele zyskasz , w dodatku zastosowane kości NAND mocno hamują dysk . Kolejny problem to zastosowany program do testu - ASS SSD niezbyt lubi się z kontrolerami SF i w testach są dane już silnie skompresowane . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) Wyniki dla tego dysku są jak dla SATA II i nie jest tak żle . https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_corsair_force_3_120_gb_i_corsair_force_gt_120_gb?page=0,4 Jesli myslisz żd bedzie mega kop po przesiadce na S III to zapomnij... ja przeskoczyłem z S150 bez AHCI na S II z AHCI .. t=to odczułem róźnicę ( ale tylko w 1 programie ) .. Edytowane 12 Maja 2018 przez Kwazor 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2018 u mnie w lapku dyski na baterii mają niższą wydajność (4k read z 30MB/s leci na 15MB/s) żebym zauważył miażdżącą różnicę to nie powiem, jest różnica pomiędzy sata1, a sata2 to fakt, ale i tak szybciej niż talerz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2018 Wielkie dzięki za wyjaśnienie,ale rozczarowanie też wielkie. Co ciekawe,wyniki bardzo podobne,a nawet ciut gorsze od poprzedniej płyty na sata 2,a wymiana była głównie podyktowana lepszymi transferami. No trudno,trzeba będzie kupić coś lepszego,nowszego i szybszego,a corsaira wsadzi się do laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...