mark007 Opublikowano 15 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2018 Cześć wszystkim. Mam nietypowy problem, z którym nie mogę się uporać. Pacjent: laptop HP Pavilion 15 z systemem Windows 8.1 Laptop cierpi na takie przypadłości: - potrafi sam zrestartować się kiedy np przez 5-10 minut nic na laptopie nie robimy - zamiast przejść w tryb uśpienia, restartuje się - po wyjściu z trybu uśpienia wszystkie uruchomione wcześniej aplikacje są wyłączone, tak jakby wyłączył się zamiast przejść w tryb uśpienia - samoczynnie się restartuje i loguje się na profilu tymczasowym - kiedy laptop jest wyłączony potrafi sam z siebie się wybudzić - słychać że się uruchamia, pracuje dysk itd i po minucie się wyłącza System był skanowany pod kątem malware i wirusów - jest czysto. System był reinstalowany. Myślałem, że problem powoduje bateria, ponieważ były problemy z nieprawidłowym pokazywaniem stanu naładowania akumulatora, albo akumulator nie chciał się ładować do końca. Baterię kupiłem nową ale problemy wymienione wyżej nadal występują. Czy ktoś ma jakieś pomysły co może być nie tak? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 15 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2018 Podaj resztę konfiguracji: pamięć ram, jaki dysk (SSD/HDD). Można by sprawdzić pamięć ram-może to w niej leży przyczyna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2018 Coś padło najpewniej na płycie w sekcji zasilania. Najtańsze rozwiązanie sprawy, wyłączyć przejście do stanu uśpienia. Na przyszłość. Nigdy nie kupuje szrotu w postaci HP Pavilion. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark007 Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Pełna specyfikacja kompa jest tu: https://support.hp.com/lt-en/document/c03957282 W laptopie jest dysk HDD WD model WD7500BPVT. Pamięć fabryczna 4GB Kingston + druga kość dokupiona też 4GB Kingston. Też obstawiam jakiś problem z sekcją zasilania, ale nie mam tego jak sprawdzić żeby mieć pewność. Pewnie tylko serwis wchodzi w grę? EDYCJA: Uruchomiłem testy diagnostyczne dostępne spod klawisza F2 podczas rozruchu kompa. Przy laptopie podłączonym na kablu wszystkie testy przechodzi pomyślnie, natomiast przy zasilaniu bateryjnym wywala już przy pierwszym teście czyli teście baterii. Czyli domyślam się, że coś na płycie głównej musi być walnięte? Bo bateria była kupowana nowa jak już wspominałem. Edytowane 16 Maja 2018 przez mark007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...