jezzman Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) Witajcie, pojawił się u mnie problem w Windowsie, a mianowicie nie można ustawić odświeżania 60Hz przy rozdzielczości 4k. Próbowałem robić to zarówno z poziomu Windowsa, jak i sterownika nVidii, wszędzie maksymalną wartością odświeżania dla rozdzielczości 4k jest 30Hz. W wyniku tego nawet na pulpicie widać ścinanie kursora, co trochę w oczy kole. Nie wspomnę już o filmach w 4k na yt czy innych serwisach. Wydaje mi się, że problem powstał po kwietniowej aktualizacji Windowsa, ale co do tego to głowy sobie uciąć nie dam. Specyfikacja sprzętu: CPU: i5 4690k 4,2GHz Mobo: MSI Z97 PC Mate RAM: 2x4GB G.Skill Ripjaws 2133MHz + 2x4GB G.Skill Ares 2133MHz GPU: Zotac GTX 1080 AMP Extreme, sterowniki najnowsze 397.64 Monitor: Acer RT280 podłączony po DisplayPorcie (w osd monitora tryb DP ustawiony na 1.2) Windows 10 Pro po aktualizacji kwietniowej Ciekawym jest fakt, że w grach przy rozdzielczości 4k można normalnie ustawić 60Hz i wszystko ładnie działa. Problem występuje tylko w Windowsie. Jedyne co mi się nasuwa, to słabej jakość kabel DP, ale gdyby on był problemem to w grach też opisywany problem by występował. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem. Za wszelkie sugestie i podpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny. Edytowane 18 Maja 2018 przez jezzman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2018 Sprawdź co się stanie, 1) jak odpalisz grę w oknie 2) YT 4K 60fps w oknie 3) Pulpit Ubuntu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezzman Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2018 Udało mi się rozwiązać problem. We właściwościach karty graficznej w zakładce Monitor była na liście opcja 60Hz przy 4k. Po ustawieniu jej w tym miejscu pojawiła się również w panelu nVidii. Nie mam natomiast zielonego pojęcia dlaczego przed ustawieniem jej tam nie było. Można zamknąć temat. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...