Jump to content
Ajerbian

(Budżetowy) zestaw Z370 pod OC

Recommended Posts

Tak jak w temacie.
Poszukuję zestawu CPU+RAM+MOBO.
Zależy mi na jak największej wydajności procesora, dlatego chciałbym go podkręcić (aktualnie mam grandisa pierwszej generacji, z tego co wyczytałem powinien pasować) do 5ghz, oczywiście to dopiero potem gdy nabędę sensowne chłodzenie AIO. Problem jest w tym, że podkręcając i5-8600k do częstotliwości rzędu 5ghz, sekcja zasilania bardzo się grzeje i czasem może powodować throttling całego procesora. Podobna rzecz występuje teraz u mnie i jest dość problematyczna więc w tym zestawie chciałbym dopasować komponenty tak, aby dało się osiągnąć te 5 ghz w miarę optymalnie. W razie czego zawsze mogę zaprojektować na drukarce 3d podstawkę pod wentylator który by wiał właśnie na tą nieszczęsną sekcje zasilania (ale wolałbym tego uniknąć) komp i tak będzie raczej zamknięty w obudowie więc kwestie estetyczne raczej mnie nie obchodzą.

Jeśli chodzi o budżet to prosiłbym tylko o złożenie takiego zestawu jak najtaniej, ale nie koniecznie tanio :)

i5-8600k  - 1050zł

MSI z370tomahawk - 590zł

Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15 - 757zł

Intel rozstawu otworów pod coolery nie zmienił od dawna, Grandis będzie pasował.

Edited by Dart9