Skocz do zawartości
William_Wallace

kilka pytań na temat podkręcania grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

1. podkrecac mozna dwie rzeczy zegar i pamiec. Czym to sie rozni w dzialaniu ? co oplaca sie bardziej podkrecac ? i co daja mi te dwa parametry ?

2.Czy istnieje jakas maxymalna zalecana temperatura dla kart graficznych ? jezeli tak to jaka ?

3.Mam amd 2000+ i Winfast ge-force 2 Titanium 64 mb ddr , 512 mb ram... w 3d mark 2001 se mam 4450 punktow...uwazam ze to troszke za malo gdyz niektorzy tam maja na takiej karcie lub starszym modelu i slabszym procesorze lepszy wynik....why ?

4. Czy wiecei moze jakie stery do mojej karty oplaca sie zainstalwoac ? jakie beda najbardziej wydajne ?

tylko nie piscie mi ze mam szukac tego....bo szukalem i zadnej satysfakcjonujacej odpwoiedzi nie znalazlem. Z gory dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1.

Przeważnie dużo lepsze wyniki w testach wyskakują po większym podkręceniu pamieci :) ALE KRECI SIE WSZYSTKO HEHEH

ad2

Hmmm nic mi o tym nie wiadomo. Pewne jest to ze im wyższa tym gorsza...

ad3

Jakiego masz windowsa i jakie sterowniki ?

ad4

trudno mi doradzić ale ponoć na starszych graficzkach jest regóła: im nowsze stery tym wolniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad2

U mnie temeraturka chipu to od 45 do 56C i nie ma żadnych problemów

ad3

Wynik rzeczywiście nie za duży, ja na cel. 1@1.3 i GF2 PRO mam około 4000.

ad4

Zrobiłem kiedyć pobieżny test 3 detonatorów i wyszło że najlepsze wyniki są na det 41.09 (sprawdzałem jeszcze det 40.72 i 30.82)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie dzieki za odpowiedz, ale nadal nie dowiedzialem sie jak dziala dokladie ten zegar i t apamiec ? do czego dokaldnie to wszystko jest. Hmm na moim miejscu mojego Winfasta ge-force 2 titaniuma 64mb....o ile byscie podkrecili standardowo jest 250/401 . ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie dzieki za odpowiedz, ale nadal nie dowiedzialem sie jak dziala dokladie ten zegar i t apamiec ? do czego dokaldnie to wszystko jest. Hmm na moim miejscu mojego Winfasta ge-force 2 titaniuma 64mb....o ile byscie podkrecili standardowo jest 250/401 . ??

Bardziej opaca się podkręcać pamięć ponieważ wszystkie wersje GF2(no może poza ULTRA) "cierpiały" na zbyt małą przepustowność pamięci(w porównaniu do pierwszego GF sam GPU był ze trzy razy wydajniejszy ale pamięć zawiększono jedynie z 300 na 333 w GTS'ie i na 400 w Ti) i Gpu nie mogło rozwinąć szkrzydeł. Poza tym trzeba było troche poszukać, wszystko to już było wałkowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec te "artefakty" to jest to jakdgyby obraz zanienil sie w 16 kolorw tak ?

Przestawilem swojego Gf z 250/401 na 270/450 i testowalem w 3d marku 3 razy i bylo ok. Dopiero teraz wieczorem testowalem jeszcze raz w 3d marku i pojawily sie w jednym tesci ejakdyby wzytsko mialo 16 kolorow , takie male niebeioskie kropeczki....

Czy zniejszenie temperatury dalo by cos ?? obecnie mam temperature chip edge 45, chip surface 53.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobr anie wiem czy czasem sobie nie spieprzyłem grafy, nie wiem co jest.........mianowicie dalem juz podstawowe parametry karty czyli 250/401........a w 3d marku nadal sie rozmasuje obraz!!!!!! tzn jakby nagle wsyztsko było w trybie 16 kolorow.....lub poprostu jakdgyby komp włacza sie w stan czuwania a na monitorze pali sie pomaranczowa dioda a nie zielona............. wszytsko to dzieje sie tylko w 3d marku czyzbym tym podkreceniem cos zespul ??? podkrecalem power stipem....nie wiem POMOCY!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec te "artefakty" to jest to jakdgyby obraz zanienil sie w 16 kolorw tak ?

NIE

Artefakty to po prostu przekłamania w grafice, a czy ci to przypomina 16 kolorów czy nie wiem co to twoja sprawa. Ale nazywać tego tak nie możesz 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu nie wiem co sie dzieje z moją grafą. A czy mozna ja od podkrecania jakos przepalic albo cos tajiego ? ze pozniej inaczej dziala na standardowych ustawieniach ?? temperature grafy mialem bardzo dobr aponizej 50 stopni....i nie wiem czego jest wynik tych niby 16 kolorow :((( pomoze mi ktos ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Musze wprowadzic pewna aktualizację:) :

mój GF 2 Ti ultra podkręciłem na 290/450 bez dodatkowego chłodzenia

wynik 4200 w 2k1 (troche mało ale to pewnie wina dysku (ata 33 i stary strasznie ) oraz procka

oto link

service.futuremark.com/compare?2k1=6792698

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak podkrecilem mojego GFXa z 325/500 na 400/600 chodzilo to calkiem ladnie tylko z radiatorem 5 razy wiekszym od orginalnego oraz wentylatorem od P4 1.8.

temeratura przed wlonczeniem 3DMarka 43 C , po zakonczeniu wynosila bagatelka tylko 78 C to chyba znaczy ze minimum wymagane to wodne chlodzenie lub inna karta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...