ugiugi Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Witam. Walczę dziś cały dzień z instalacją systemu na dysku SSD... Zacznę od początku. Złożyłem komputer dla siostrzeńca o takich podzespołach: Procesor: Intel Core i3-8100, 3.60GHz, 6MB Płyta główna: MSI B360M PRO-VDH RAM: Patriot Viper ELITE DDR4 2x4GB, 2666MHz, CL16 Karta graficzna: Palit GeForce GTX 1060 Dual 6GB GDDR5 Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black Zasilacz: Corsair CX450M 450W Bronze Dysk: SSD Crucial MX500 250GB SATA3 Poskładałem wszystko do kupy i problem pojawił się przy próbie instalacji Windowsa. Dodam, że problem dotyczy Win7 jak i Win10. W BIOSie i instalatorze windowsa dysk jest widziany. W oknie, w którym wybieram partycje wyskakuje błąd “upewnij sie ze kontroler dysku jest właczony w menu systemu bios komputera”. Dodam, że instalator widzi dysk, ale nie mogę go podzielić na partycję, bo wyskakuje błąd i nic dalej nie mogę zrobić. W BIOS mam ustawione AHCI. Dodam też, że DiskPart w instalatorze widzi dysk, natomiast gdy podłączyłem ten dysk do drugiego komputera, jako drugi, Windows go nie widzi (Zarządzanie Dyskami również nie widzi), DiskPart również. Błędy: Przy tworzeniu partycji : We coulndn't create a new partition. [Error:0x80070005] Natomiast gry próbuje utworzyc partycje za pomoca diskparta w instalatorze win7 to mam tak: Wpisuje "clean" - Program DiskPart pomyslnie oczyscił dysk Później wpisuję "create partition primary" - Program DiskPart napotkał błąd: Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy. Dodam, ze komunikat pod Win10 jest inny po drugiej komendzie - Access denied. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 Ściągnij i sprawdź stan dysku na drugim kompie: http://www.crucial.com/usa/en/support-storage-executive Obraz ISO Windows 10 przygotowany w trybie GPT dla UEFI przy pomocy Rufus'a? BIOS na płycie najnowszy? W pracy hurtowo przewalam MX500 i nie miałem najmniejszych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...