radfur00 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2018 Witam Potrzebuje podpiąć domeny zewnętrzne do serwerów wewnątrz sieci lokalnej. Mam 1 ip stałe oraz wykupiona domenę z możliwością zmiany dns, 4 serwery (10.0.0.100 - 10.0.0.103) to Ubuntu serwer do nich chcę podpiąć domeny jak na załączniku. Pytanie czy da się to zrobić za pomocą bind9 który bym uruchomił na serwerze 10.0.0.100, i dodatkowo mirror na fredns24? już tydzień nad tym siedzę i nie wiem jak to ugryźć, a dokładnie jak przebiega konfiguracja serwera dns ps. odpada rozwiązanie domena.pl:port Schemat sieci w załączniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2018 Chcesz na serwerze 0.100 uruchomic obsluge domeny internetowej na bindzie, tak? i ta domena ma sie replikowac na jakies serwery dns w internecie, ktore maja byc dnsem secondary? dobrze rozumiem? Da sie zrobic, tylko musisz dokladniej okreslic z czym jest problem. Jest sporo rzeczy do skonfigurowania. Na rouetrze port 53 jest przekierowany na serwer 0.100? Bind jest skonfigurowany poprawnie i lokalnie wewnatrz sieci odpowiada prawidlowo na hosty w domena.pl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...