darksoul Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć. Wczoraj mój widows postanowił wgrać sobie jakiś update (wg windows update to KB4284835 - wg strony MS głównie security i poprawki) Niestety jak się okazało po restarcie odtwarzanie wideo się rozjechało. Odtwarzane filmy są w zoomie (~400%) Media Player Classic HC i Windows Media Player - masakra Za to windowsowy "Filmy i TV" odtwarza poprawnie. Zaciągnąłem też VLC i też jest OK... Nie kojarzę żebym cokolwiek przestawiał, próbowałem re-instalkę kodeków i MPCHC i nic. Zastanawiam się czy ktoś ma jakiś pomysł co można na to poradzić. Poniżej screeny z odtwarzania tego samego pliku. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez darksoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2018 A jak w VLC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2018 VLC odtwarza poprawnie / poprawiłem bo zamiast VLC napisałem w poście FLC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2018 U mnie MPC-HC po najnowszych dzisiejszych update działa OK - jaką masz wersję tego MPC-HC? 1.7.13 x64? Zmień ustawienie powiększenia filmu na np. 100% i zobacz czy się coś zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2018 1 godzinę temu, darksoul napisał: Nie kojarzę żebym cokolwiek przestawiał, próbowałem re-instalkę kodeków i MPCHC i nic. Odinstaluj kodeki. U mnie MPC-HC odtwarza wszystko (ze sprzętowym wspomaganiem HEVC 4K @ 60 FPS włącznie) bez dodatkowych kodeków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2018 Skalowanie mam ustawione na 100%. Zakładam że raczej coś się spierniczyło przy kodeku bo problem mam w MPC-HC x64 (1.7.16.3 (959ca1ef9)) jak i w WMP a one chyba działają na kodekach systemowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 Sprawdź profilaktycznie na najnowszej wersji ze strony https://mpc-hc.org/ , czyli 1.7.13 64-bit (ta wersja u mnie poprawnie działa, a może problem jest w tej Twojej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 Nie zadziałało. Ale jak jak pisałem wyżej. Skoro ten sam efekt jest na MPC i na WMP a na VLC nie to raczej coś globalnie się rozjechało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 ... a czy ustawienie innego skalowania filmu daje w ogóle jakikolwiek efekt? (np. na 50%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 Przeklikałem się przez zoom, skalowania, alignment względem ramki i nic to nie dało. Plus podkreślam raz jeszcze - problem dotyczy też WMP (Windows Media Playera) a o ile dobrze pamiętam oba działają na tych samych kodekach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Ciekawostka... po instalce starszej wersji kodeków, wywaleniu ich całkowicie a potem nowych wszystko wróciło do normy Magia O_o 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...