Glibnes Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2018 (edytowane) TL;DR: czy warto ryzykować zakup laptopa z przedpłatą, brać go ze sklepu "kuzniewski.pl" czy "dellowo.pl", czy może olać gwarancję 3Y NBD i bezpiecznie kupić ze zwykłą 2Y D2D w x-komie z odbiorem osobistym? --- Ostatnio na polskim rynku pojawił się następca Della XPS 9560 w postaci XPS 9570, niestety ze względu na to że jest to świeży towar, są spore problemy z dostępnością gdy rozpatrujemy najmocniejsze konfiguracje i opcje gwarancyjne. Miesiąc czy dwa temu, gdy planowałem zakup laptopa, rozważałem wziąć XPSa 9560 z dyskiem SSD 1TB i 32GB RAMu, z gwarancją 3Y Next Business Day (była, i chyba dalej jest, taka oferta w xkomie za 13K PLN). Teraz, gdy wyszedł ten XPS 9570, nie ma specjalnie sensu brać laptopa poprzedniej generacji, niestety taka opcja jak wyżej jest dostępna dosłownie w jednym sklepie (rozważam też zakup opcji np. z 0.5TB dysku i 16GB oraz upgrade na własną rękę, w większości wypadków dopłata do dysku 1TB to jakieś 2200 PLN, czyli mniej więcej tyle co kosztuje np. Samsung 960 Pro, plus dalej mam ten dysk który wyjmę z laptopa). Najbardziej jednak zależy mi na tej gwarancji. Opcję z 3Y NBD znalazłem w dwóch sklepach (podaję wersję 16GB / 512 GB SSD dla porównania): kuzniewski.pl (http://www.kuzniewski.pl/p49339,dell-xps-15-9570-berlcfl1901-1603.html) w tym sklepie jest znacznie większy wybór, gdybym brał od nich rozważam opcję 32GB / 512GB SSD i manualny upgrade do 1TB SSD) dellowo.pl (https://dellowo.pl/p/5595/Dell-XPS-15-9570) to jest "najlepsza" dostępna konfiguracja cena jest niższa niż w kuzniewskim Zakup będzie na firmę, więc nie ma problemu z kupnem w tych sklepach (dellowo najwyraźniej sprzedaje tylko firmom i instytucjom). Problem w tym, że żaden z tych sklepów nie jest mi znany, swoje punkty odbioru mają zbyt daleko (mogę odebrać go osobiście w okolicach Warszawy), a mam wymóg by zakupić tego laptopa w taki sposób, by mieć potwierdzenie zapłaty - czyli albo przedpłata przelewem, przedpłata kartą lub kartą na miejscu (z gotówką byłby problem, bo nie mam pojęcia w jaki sposób mógłbym otrzymać potwierdzenie płatności od kuriera, który by mi to dostarczył). Pytanie brzmi: czy warto ryzykować zakup laptopa za ponad 10 tysięcy z przedpłatą, głównie po to żeby mieć go z gwarancją 3Y NBD? jeśli tak, to który z tych dwóch sklepów wybrać (czy ktokolwiek brał coś z tych sklepów i może polecić / odradzić)? ewentualnie, czy porzucić plan zakupu z taką gwarancją, pozostać przy zwyczajnej 2Y Door 2 Door, i zakupić laptopa w x-komie z odbiorem osobistym w salonie? Edit: nie byłem pewien czy temat pasuje lepiej do tego działu, czy do "Co kupić? - Notebooki, Laptopy i inne". Jeśli się pomyliłem, prosiłbym o łagodny wymiar kary lub o przeniesienie do tego drugiego działu. Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Glibnes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2018 Kuzniewski ? Odpuść sobie... było : https://www.purepc.pl/internet/upadlosc_kuzniewskipl_stanowisko_dariusza_kuzniewskiego 2 dellowo nie znam .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glibnes Opublikowano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2018 Temat można zamknąć, ostatecznie kupiłem w x-kom bo Dellowo i tak nie będzie miało tego laptopa na stanie gdzieś do połowy lipca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...