Skocz do zawartości
Hikari

Podłączenie dwóch routerów i forwardowanie portów

Polecane posty

Hej,

Zdawać by się mogło prosta sprawa, czyli połączenie dwóch routerów
    - Huawei do światłowodu
    - ASUS AC68U

Do tej pory miałem ADSL, gdzie ASUS pełnił rolę i modemu i głównego routera. Teraz mam światłowód, więc do konfiguracji wchodzi Huawei.  Potrzebuję go praktycznie tylko jako modemu, bo głównym routerem w domu ciągle jest ASUS. I teraz konfiguracja

Huawei
    - IP routera to 192.168.100.1
    - DHCP włączone
    - ASUS dostaje stałe IP 192.168.100.2

ASUS
    - Kabel Ethernet wpięty w WAN
    - Lokalny adres ASUSa to 192.168.1.1
    - DHCP włączone

Internet śmiga dobrze, ale mam problem ze zdalnym dostępem do ASUSa poprzez DDNS (testuję to poprzez dostęp do panelu konfiguracyjnego, ale przydaje się to do udostępniania dysku USB podpiętego do ASUSa).

Huawei
    - 192.168.100.2 (czyli adres ASUSa) ustawiony jako DMZ
    - Dodatkowo przekierowanie portu 8443 na 192.168.100.2

Niestety ciągle wpisując https://adresmojegoroutera.asuscomm.com:8443/ nie mogę dostać się do strony logowania. 

Co robię źle?

Z góry dzięki za pomoc.
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Poproś operatora o przestawienie Huaweia w tryb Bridge (muszą zdalnie wyłączyć wifi). Wtedy na port WAN Asusa będziesz dostawał IP operatora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dobry pomysł. Nie wiedziałem czy się tak da, bo opcje WAN są zablokowane na Huawei (jak się okazało przez mojego operatora).

Opcja konfiguracji w trybie bridge będzie dostępna za 2 miesiące u operatora, więc wtedy zobaczymy jak to hula.

Dziękuję za pomysł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 24.06.2018 o 21:57, Hikari napisał:

Niestety ciągle wpisując https://adresmojegoroutera.asuscomm.com:8443/ nie mogę dostać się do strony logowania. 

A nie masz zablokwoanego dostępu do routera z zewnątrz?

Najprostsza sprawa-podłącz się do Huawei kablem i wpisz adres Asusa (192.168.100.2)-jeżeli się pojawi strona logowania, to znaczy że wszystko działa, jeżeli nie to być może jest coś nie tak w ustawieniach Asus'a.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak byłem na DSL to wszystko działało, więc wydaje mi się, że to może być tylko przez Huawei.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a sprawdź z zewnętrznej sieci, np. z komórki po lte. 

 

Miałem kiedyś taki przypadek, że udostępnianie po publicznym ip nie działało łącząc się z tego ip, czyli wszystko było ok, ale z poza mojej sieci domowej. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niestety, tutaj tak nie jest. Zrobiłem test, ale z sieci "zewnętrznej" też nie działa.

 

Pozostaje tylko czekać na tryb bridge.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.