wrobsipl Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2018 Witam jak w tytule mam kasę fiskalną z której sciągam sprzedaż do komputera za pomocą portu Com. Potrzebuje wymienić sprzęt na nowszy, coś budżetowego komputer tylko do subiekta GT np g4560 + H110. Czy orientuje się ktoś czy można dokupić com, z tego co widziałem już teraz się tego starego portu nie daje się na płyty główne. Lub czy można jakoś to zrobić przez usb czy inaczej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2018 Można przez przejściówki, ale cały czas sporo płyt ma odpowiednie piny - potrzebny tylko śledź z gniazdem COM i kabelkiem do płyty. Są też dostępne proste modele płyt głównych z wyprowadzonym gniazdem COM - pierwsza lepsza z chipsetem H110: https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h110m-ds2-903944/ Jak wolisz Ryzeny to też coś znajdziesz (np. ASUS A320M-C). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2018 Są karty PCI-E z portami COM (za 30 zł da się coś takiego kupić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobsipl Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) ok dzięki za podpowiedzi, płyta generalnie działa to co rano pojawia mi się taki komunikat jak w załączonej grafice, czy to wina baterii ? nie podtrzymuje ustawień biosu. Ale datę pamięta i czas dziwne. zaktualizowałem bios do ostatniej wersji. I powiedzmy z 10 dni działają porty usb oczywiście widze co rano ten napis z obrazka , i przychodzi moment że przestają działać, pomęcze się w biosie, przestawiam ustawienia usb, kilka kilkanaście uruchomień i działa znowu... co jest nie tak z tą płytą Edytowane 29 Czerwca 2018 przez wrobsipl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2018 Takie objawy przy wyczerpanej baterii jak najbardziej mogą być. Jak masz miernik, to sprawdź, czy bateria daje okolice 3V. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobsipl Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2018 bateria wymieniona sprawa załatwiona komunikat już się nie pojawia dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...