krystian731 Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Dzień dobry , dzisiaj Tata chciał abym mu przeczyścił laptopa ( samsung r450 z pentakiem ) , no to rozkręciłem , wszystko poszło dobrze oprócz dwóch kabelków których nie mogłem odłączyć od złącza - ale udało mi się to obejść ( głośniki i wentylator ) no i po skręceniu zostały mi 2 śruby które nie pasowały do dwóch pozostałych otworów .... Po naciśnięciu przycisku zasilania pali się dioda : przycisk zasilania oraz dwie z 2 z 5 diod sygnalizacyjnych ( tzn. dwie ostatnie - patrz obrazek ) i jest czarny ekran , nic się nie boootuje . wziąłem laptopa do domu , po podłączeniu do drugiego monitora na monitorze wyskakuje komunikat no video input. Macie może jakieś pomysły co może być przyczyna ? Jutro rano rozkręcę go i sprawdzę dokładnie wszystko . Spróbuję też uruchomić na live cd . Edit : widze że ciezko odczytać coś z obrazka więc pali się tak jakby symbol źródła i symbol zasilania , symbol walca się nie świeci :/ pozostałe dwa to hasło i zasięg Edytowane 5 Lipca 2018 przez krystian731 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2018 Rozebrać do gołej płyty i uruchomić ją tylko w konfiguracji RAM i CPU z podłączonym zewnetrznym monitorem.. Wyjąć wcześniej na 30 sekund baterię od C-mos. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian731 Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2018 Oddaje laptopa do serwisu ... nie mogę wykręcić śrubki a nie chce mi się w to bawić ( mam pecha do tych śrubek) przyjrzałem się jeszcze szczegółowo laptopowi i okazuję się że 0,5 s po uruchomieniu kręci się wentylator i zapala się ikonka walca ( mimo iż dysk był wyjęty ) cały proces kończy krótkie bzyknięcie padła płyta główna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2018 Diagnoza laptopów jest trochę bardziej skomplikowana niż stacjonarek .. Podejrzewam że albo źle docisnełeś jakąś taśmę ( np LVDS od monitora) mogło polecieć GPU lub konwerter.. Pytanie czy nie wkręciłeś długiej śruby gdzie miałą być krótka... też już takiego pacjenta miałem... poryty laminat i koniec.. Ogólnie płyta musi być wyciągnięta z obudowy i tylko ram i VGA zewnetrzne... Jak by się wyłączył po sekundzie do 2 to mamy zwarcie gdzieś w zasilaniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...