adasiek Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2018 Witam 1. Komputer będzie brany na firmę, co daje mi około 30% zniżki i warto wziąć to pod uwagę. Budżet nieograniczony, ale nie chcę bez sensu wydawać 2. Zestaw w założeniu na długie lata. Pracować będę na 2-3 monitorach (samsung s24f356fhu xen). 3. Procesor: Będę podkręcał. Jako, że komputer nie będzie wykorzystywany do gier, jestem zdecydowany na AMD a nie Intela. Na tą chwilę wydaje mi się, że 2700x jest najlepszą opcja, ponieważ w wielu artykułach widziałem różne opinie na temat wyboru pomiędzy 1700/1700x/2700/2700x, a skoro mam na wszystko zniżkę 30% to różnice w PLN się zmniejszają, więc 2700x wydaje się najlepszą opcją. 4. Chłodzenie, jest potrzebne poza fabrycznym? 5. Co do płyty głównej, nie wiem czy jest sens w x370, skoro nie będę grał i wykorzystywał komputer do pracy. Na korzyść x370 przemawia jednak że mam zniżkę 30%, więc różnica w PLN jest mniejsza. Tutaj potrzebuję pomocy. 6. Zasilacz wziąłbym z gwarancją n 120 miesięcy skoro komputer ma być na wiele lat. 7. Do tego dysk HDD 1TB , SSD NVMe 256GB, 16 GB RAM i obuduwa. Wygląd nie ma znaczenia. 8. Karta graficzna, jakaś żeby zapewniała komfortową pracę na 3 monitorach, jak pisałem nie gram w gry. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) ogólnie to mało powiedziałes co chesz i do czego toto miałoby być na pewno procek wyrobi? Edytowane 9 Lipca 2018 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasiek Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) Będzie wykorzystywany do pracy jako programista. Do tego czy procek wyrobi, to jak się pytasz nieironicznie, to wyrobi. A chcę do równoległej pracy na 3 monitorach. Co do programów to jak jak nie jesteś programistą to nic Ci nie powie, a jak jesteś to i tak wiesz ;) Ogólnie potrzebuję wielowątkowego procka, karta graficzna nie będzie obciążana i 16GBram. Edytowane 9 Lipca 2018 przez adasiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2018 chodziło mi o to czy Twoje programy lubią się z AMD druga spraw jak wiele wątków to może "tredriper" skoro masz kasę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2018 38 minut temu, adasiek napisał: 3. Procesor: Będę podkręcał. Jako, że komputer nie będzie wykorzystywany do gier, jestem zdecydowany na AMD a nie Intela. Na tą chwilę wydaje mi się, że 2700x jest najlepszą opcja, ponieważ w wielu artykułach widziałem różne opinie na temat wyboru pomiędzy 1700/1700x/2700/2700x, a skoro mam na wszystko zniżkę 30% to różnice w PLN się zmniejszają, więc 2700x wydaje się najlepszą opcją. Nie rozumiem Twojego toku myślenia- skoro masz 30% zniżki (bo minus VAT i minus dochodowy=nawet więcej niż 30% ), to raczej nie ma znaczenia czy kupisz Intela czy AMD, bo w obu przypadkach "zniżka" jest taka sama. 43 minuty temu, adasiek napisał: 4. Chłodzenie, jest potrzebne poza fabrycznym? Tak 44 minuty temu, adasiek napisał: 5. Co do płyty głównej, nie wiem czy jest sens w x370, skoro nie będę grał i wykorzystywał komputer do pracy. Na korzyść x370 przemawia jednak że mam zniżkę 30%, więc różnica w PLN jest mniejsza. Tutaj potrzebuję pomocy. Na B350 też obowiązuje zniżka :o) 45 minut temu, adasiek napisał: 8. Karta graficzna, jakaś żeby zapewniała komfortową pracę na 3 monitorach, jak pisałem nie gram w gry. To wystarczy i GT1030. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasiek Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) AMD ponad Intelem wybrałem przez 8 vs 6 rdzeni a nie pieniążki. Wydajność na poziomie AMD Ryzenów mi wystraczy. Wiem, że na B350 też jest odliczenie, ale po prostu różnica w PLN staje się mniejsza pomiędzy płytami i bardziej opłacalne może być dopłacić różnicę, stąd pytam czy jest realny sens, Edytowane 9 Lipca 2018 przez adasiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 11 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2018 Dnia 10.07.2018 o 08:16, sdfl napisał: Taka propozycja https://www.x-kom.pl/lista/jms97wghs Fajny zestaw tylko zasilacz Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold BOX https://www.x-kom.pl/p/399201-zasilacz-do-komputera-seasonic-650w-focus-plus-80-plus-gold-box.html z 120 miesięcy gwarancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 13 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2018 Ja kupowałem w tamtym roku komputer z podobnym przeznavczeniem (ten z sygnatury) i po tym czasie bym dokonał takich zmian: -rezygnacja z 3 monitorów 24'' 1080p na rzecz 2 28'' 4K -Karta graficzna zostałaby zmieniona z Radeona RX 460 na coś z rodziny FirePRO (teraz radeon PRO chyba) bo jednak sterowniki robią różnicę jeśli nie gramy. -Inny ram(mój dało się ustawić na max 2990 czy coś koło tego przy CL 15 co nie jest zbyt fajnym wynikiem) -Dysk NVME Samsung 960 Evo to nie jest najlepszy wybór do takich zastosowań o ile naprawdę od niego zależy wydajność(u mnie potrafi zwolnić po 2-3 minutach intensywnego wykorzystania) Co na plus: -Wyciszona obudowa (praktycznie nic nie słychać) -Potężne chłodzenie w którym poszedłem w cisze a nie wydajność -Kosztem emperatur ustawiłem krzywą wentylatorów tak aby procesor trzymał temperatury około 70-75 stopni -Kilka wirtualnych maszyn i otwarte 4 IDE plus debugowanie i kompilacja nie robią na procesorze wrażenia -Ilość pamięci RAM pewnie wystarczy jeszcze na kilka lat (aktualnie dochodzę maks do 40 GB zużycia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...