Aidian Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2018 Drodzy forumowicze, chciałbym was poprosić o radę. Komputer swój zakupiłem w 2009 roku. Poniżej specyfikacja: - intel core 2 quad Q9550 - DFI LanParty DK X48 - 4 Gb RAM DDR2 - BeQuiet 600W, (zakupiony w 2016 roku bodajże, gdyż poprzedni BeQuiet, 600W padł) - ATI Radeon HD4890 Chciałbym wymienić kartę graficzną na coś nowszego, obsługującego DX11, gdyż na obecnej jestem mocno ograniczony. Tu nie chodzi o odpalenie Wiedzmina 3 (chociaż grałem z pożyczoną grafiką na średnich i było spoko), ale o odpalenie innych, mniej wymagających gierek. Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś kartę graficzną, może być używana, do 400 zł? I czy polecicie jakiś sklep gdzie można takie użytki w dobrym stanie znaleźć? Planuję w ciągu kilku miesięcy wymienić podzespoły, bo w końcu nadszedł na to czas. O ile teraz nie chce pytać co powinienem kupić, bo to może być za 3, jak i za 6 miesięcy, to mam kilka pytań, które chciałbym przy okazji zadać, gdyż pewnie znacie się na rzeczy, a ja niestety nie obserwuje i nie mam czasu obserwować tego rynku. Czy możecie mi powiedzieć: - Czy wgl warto kupować taka przejściową kartę graficzną, czy skoro mam właściwie wymieniać kompa, czy nie poczekać 2 miechy i kupić porządną kartę, wsadzić ją do obecnego PCta i wyciągnąć z niej całą moc kilka miesięcy później? - Czy istnieje w ciągu roku okres, w którym ceny podzespołów tanieją. Bo nie żeby mi się jakoś super śpieszyło z wymianą, jeśli bym musiał poczekać trochę dłużej to poczekam, jeśli te ceny miały w jakiś znaczący sposób spaść. - Czy konieczna będzie wymiana PSU ? Planuję kupić podzespoły nie gorsze niż te które są w proponowanych zestawach komputerowych purepc za 3.5 k - Czy moją obecna karta graficzna jest jeszcze cokolwiek warta? Czy już raczej szukać miejsca utylizacji jej? I czy możecie mi powiedzieć gdzie mogę oddać właśnie taki zużyty sprzęt elektroniczny? Sklepy to przyjmują? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2018 (edytowane) 14 godzin temu, Aidian napisał: - Czy wgl warto kupować taka przejściową kartę graficzną, czy skoro mam właściwie wymieniać kompa, czy nie poczekać 2 miechy i kupić porządną kartę, wsadzić ją do obecnego PCta i wyciągnąć z niej całą moc kilka miesięcy później? - Czy istnieje w ciągu roku okres, w którym ceny podzespołów tanieją. Bo nie żeby mi się jakoś super śpieszyło z wymianą, jeśli bym musiał poczekać trochę dłużej to poczekam, jeśli te ceny miały w jakiś znaczący sposób spaść. - Czy konieczna będzie wymiana PSU ? Planuję kupić podzespoły nie gorsze niż te które są w proponowanych zestawach komputerowych purepc za 3.5 k - Czy moją obecna karta graficzna jest jeszcze cokolwiek warta? Czy już raczej szukać miejsca utylizacji jej? I czy możecie mi powiedzieć gdzie mogę oddać właśnie taki zużyty sprzęt elektroniczny? Sklepy to przyjmują? 1. Nie i nie. 2. luty - kwiecień w ogromnej teorii co i tak zależy od A - ceny dolara, B - czy nie zalało, spaliło, zjadło jakiejś fabryki w Azji, C - czy kupujesz nowości z podatkiem cebulowym, D - wybierz coś losowo. 3. Raczej nie. 4. 150zł. Miejskie przedsiębiorstwo zarządzania odpadami czy jakoś tak. Względnie okresowo są zbiórki i zabierają z pod chaty. Edytowane 19 Lipca 2018 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...