skelaw Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2018 Witam serdecznie, potrzebuje pomocy w podjęciu decyzji, który zestaw jest korzystniejszy do zastosowań streaming/praca. Potrzebuję mobo, CPU i ramu. Po okazyjnej cenie mogę zakupić i7 8700k, 8GB ram oraz Z370a. W podobnej cenie mieści się ryzen 7 1800x z 16gb ramu i sensownym mobo. Niestety do ceny zestawu z Intelem należy doliczyć ok. 1000zl na dodatkowy Ram i chłodzenie. I teraz pytanie: czy warto? Może jednak ryzen będzie korzystniejszym wyborem? Przejrzałem dziesiątki porównań owych procesorów. Jednakże żaden test nie opisuje czy podczas testu były uruchomione dodatkowe programy, które są z reguły uruchomione podczas streamu. Chat, jakieś boty, okienka chrome, ts itp. Czy 6 rdzeniowy Intel poradzi sobie z tymi zadaniami? Czy lepiej poświęcić trochę FPS na rzecz ryzena i jego 8rdzeni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2018 (edytowane) Jak w tle streamowania rozgrywki będą uruchomione programy i otwarte karty, to jeszcze powinno być ok, chociaż może spowalniać, ale jak coś pobierasz i grasz jednocześnie to gry będą lagować. Tutaj nie pomoże nawet i-9 16rdzeni. Moim zdaniem i7-8700k + Z370 to dobry wybór. Edytowane 19 Lipca 2018 przez pablo27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skelaw Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2018 13 godzin temu, sdfl napisał: 1000zl na dodatkową kosc 8GB i chlodzenie? 8GB ramu to jakos 350zl, 200 na chlodzenie. skad 1000zl? obudowę masz już jakąś? Sęk w tym, że w zestawie już jest ram 2x4gb ram marki Corsair Vengeance. Nie chcę mieszać producentów, a więc koszt takiego ramu to ok. 450zl. Co do chłodzenia, orientacyjnie dodałem te 600zl na jakieś chłodzenie wodne, jednak wchodzi w grę również chłodzenie powietrzem np. myślę, że taki dark rock 4 pro by sobie poradził z 5.0ghz przy 1.35v. 10 godzin temu, pablo27 napisał: Jak w tle streamowania rozgrywki będą uruchomione programy i otwarte karty, to jeszcze powinno być ok, chociaż może spowalniać, ale jak coś pobierasz i grasz jednocześnie to gry będą lagować. Tutaj nie pomoże nawet i-9 16rdzeni. Moim zdaniem i7-8700k + Z370 to dobry wybór. Obawiam się właśnie, że nie będę mógł włączyć potrzebnych programów w tle z racji 6rdzeni. Testy w internecie są na tyle nie precyzyjne, że nie mogę trafnie wywnioskowac czy moc będzie wystarczająca. Może lepiej było wziąć ryzena? W gruncie rzeczy zakupiłem już i7, przyjdzie najpewniej w poniedziałek. Zobaczymy jak się sprawdzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2018 Nie lepiej. Dobrze zakupiłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...