Skocz do zawartości
ponga1337

NVIDIA GeForce RTX 2000 / RTX 2000 Super (Turing) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

UV nie dało praktycznie żadnych rezultatów. Zmniejszyłem z 1.05v na 0.93v i temperatura nie spadła.  Ale zrobiłem to jakoś źle. Ciągle 73 st przy podbitych wentylatorach na 70% / około 2200rpm (ze standardowych 56%).

Czy zmiana chłodzenia unieważnia gwarancję? Pewnie tak...  A zmiana pasty tak samo? Przeszło mi przez myśl zamontowanie Kraken G12 + Kraken X52. To by pomogło?

Edytowane przez bhis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to ciężko powiedzieć o ile obniżyłem napięcie bo one ciągle skacze... porównałem tylko maxy.

Też mam wrażenie że to w ogóle nie działa. Zerknij proszę na załączony plik. Przerywane linie pokazują jak aktualnie działa gpu i ciągle jest to pod moją krzywą więc o co chodzi...

po 1 - dlaczeo hz jest niższe.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dnia 4.11.2018 o 13:29, Gosu napisał:

Przydałoby Ci się lepsze airflow, jakiś nadmuch zimnego powietrza z przodu.

Tak swoją drogą, nigdy nie rób SLI na mainstreamie, i nie rób tego z innych kart niż topy, po za tym nierefy do SLI są bardzo zlym rozwiązaniem, nawet RTXy FE przez nową konstrukcję chłodzeń się bez wodowania nie nadają  ;-) Wiem, że teraz siedzisz na jednym GPU i to jest w tym wypadku jedyna słuszna droga.

GOSU wiem tą kartę dostałem wtedy i tylko dla tego tam się znalazła. Turbina najlepsza do sli wyrzuca z tylu powietrze.

Jakie proponujesz wentylatory do nadmuchu i wyciągania powietrza. Mam Silent Winsy ale one są zwyczajnie słabe.

Otwarta obudowa temp GPU na max obciążeniu wynosi 68stopni przy 1700rpm na wentylatorach. Wogole tego nie słychać. ;)

Dnia 4.11.2018 o 14:01, Aurora001 napisał:

Troche biednie bo 1x 120mm na 3k rpm robi jakies 120-130CFM

Silent Wings 3 140mm ma takie parametry według producenta. Co proponujesz w ich miejsce ? Fajnie jakby to jakoś wyglądało. Czekam na propozycje. 

Wszystkich chętny dziękuję za chęć pomocy i czekam na propozucje;) 

Ps. Mam wrażenie że są słabe a ludzie się w Internecie nimi podniecają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, bhis napisał:

Właściwie to ciężko powiedzieć o ile obniżyłem napięcie bo one ciągle skacze... porównałem tylko maxy.

Też mam wrażenie że to w ogóle nie działa. Zerknij proszę na załączony plik. Przerywane linie pokazują jak aktualnie działa gpu i ciągle jest to pod moją krzywą więc o co chodzi...

po 1 - dlaczeo hz jest niższe.png

Mogę Ci pomóc zdalnie na priva napisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Kilokush napisał:

Na pclab jest człowiek który czekał miesiąc na kartę i pochodziła nawet nie parę dni 

2080Ti / 2080 / 2070 ?

U mnie nowe karty sprawują się doskonale, zdziwiłbym się gdyby padły. Te Samsungi to nie bez powodu dali.

Kilka fotek poniżej, co ciekawe nawet pudełka nowych kart są w odcieniu głębi czerni, wcześniejsze szarawe.

45671284_2114031298662291_38890944498960

45642433_2114032585328829_46459908155737

45658224_2114032368662184_61468469422247

45640726_2114033311995423_42758378724408

Od daty otrzymania nowych kart mam w przeciągu 15 dni odesłać trupy do Nvidii. Także jeszcze PCB tych trupów sprawdzę, porównam z nowymi (nowe na dniach woduje). W rozmowach z EK WB, dowiedziałem się, że podobno są dwie różne rewizje referencyjnego PCB 2080Ti, stąd trochę osób miało problemy z ich blokami. Także ciekawa sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest dość zabawne, bo o ile dział RMA Nvidii wysłał pudełka z kartami, pancernie opakowane (jednak jak widać jedno chyba kopa na sortowni dostało). To DigitalRiver (wysyłają karty kupione przez sklep NV) nawet nie wypełnia kartonu pianką, folią bąbelkową itp. Pudła latają luzem  w paczce i się o siebie obijają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Setnik napisał:

Gosu traci się jakość na 4k i 120Hz ?

W wypadku ASUS ROG PG27UQ tak, ale tylko przy HDR. Jak masz 120 / 144 Hz + HDR to kompresja kolorów zbija HDR do 8 bitów. Jak masz ustawione 98 Hz to masz HDR 10 bitów. Na moim kanale jest recka tego monitora i tam też o tym mówię. Z tym, że w grach nie widać różnicy jak dla mnie, a w kilka osób się przyglądaliśmy i nikt nie wyłapał różnic pomiędzy HDR 8 bit vs HDR 10 bit w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Gosu napisał:

W wypadku ASUS ROG PG27UQ tak, ale tylko przy HDR. Jak masz 120 / 144 Hz + HDR to kompresja kolorów zbija HDR do 8 bitów. Jak masz ustawione 98 Hz to masz HDR 10 bitów. Na moim kanale jest recka tego monitora i tam też o tym mówię. Z tym, że w grach nie widać różnicy jak dla mnie, a w kilka osób się przyglądaliśmy i nikt nie wyłapał różnic pomiędzy HDR 8 bit vs HDR 10 bit w grach.

Największą różnice widać w GTA V na zachodzie słońca na niebie gradienty. I Forza Horizon korzysta z 10 bit. W reszcie gier chyba się tego nie dostrzeże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Gosu napisał:

Napisz co się dzieje.

Przy przełączaniu okien w trakcie gry na ułamek mi walnęło takim zielonym pasem na środku ekranu. Może coś z pulpitu przebiło. Możliwe że za niskie napięcie było ? Później podniosłem i już tak nie było. Przez cały dzień zabawy. Trochę spanikowałem. Czy można pamięci sprawdzić? W sensie pod obciążeniem jakiś programik 

Ps: To nie wina pamięci chyba bo Samsungi też siadają podobno ;)

Edytowane przez lakus978

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, lakus978 napisał:

Przy przełączaniu okien w trakcie gry na ułamek mi walnęło takim zielonym pasem na środku ekranu. Może coś z pulpitu przebiło. Możliwe że za niskie napięcie było ? Później podniosłem i już tak nie było. Przez cały dzień zabawy. Trochę spanikowałem. Czy można pamięci sprawdzić? W sensie pod obciążeniem jakiś programik 

Ps: To nie wina pamięci chyba bo Samsungi też siadają podobno ;)

Spanikowałeś, różne anomalie mają nieraz miejsce przy minimalizowaniu gier. Tak, karty na Samsungach potrafią paść, ale póki co tylko jakieś RTXy 2080 padły i to w bardzo małej ilości, tam z tego co czytałem to objawy uszkodzonych GPU, nie memek, jakieś chyba dwie sztuki od początku całej afery.

Mi po kilku godzinach od wyjęcia z pudełka, padł kiedyś GTX 980 referent na Samsungach :) Shit happens, temat padających RTX jest (słusznie) mocno nagłośniony, więc nawet jak komuś się trafi awaria z tych naturalnych tj. Tych które ZAWSZE w każdej generacji się zdarzają, to od razu wrzuca info, jednak nie ma się co tutaj w tej kwestii dziwić.

Co do sprawdzania czy karta jest ok, po prostu graj :)

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucili pacz to bf5, wyniki zjeżdżają z 158 do 65FPS z RTX...ofc 1080p...

Kupiłbym te karte. Stać mnie. Ale to są jaja co się widzi po necie. Zresztą dla 30% więcej...i tak gram w gry gdzie widzę 120FPS minimum(ofc BF5 to wyjątek, zwłaszcza w dx12) więc to by była sztuka dla sztuki. Nie wspomnę że najpierw to chyba chciałbym w końcu jakiś dobry wyświetlacz 120+hz z przynajmniej 1440p+, a na razie nic z tego co widzę na rynku mnie nie porywa...No chyba że Wasabi Mango jako monitor...:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj zawitał do mnie GAINWARD RTX 2070 GS. Stresik jak to będzie funkcjonować trochę jest... ale zobaczymy.

W weekend mogę zrobić jakby ktoś chciał testy porównawcze z obecną 980Ti... niestety przy i5 6600k 4.3 (obecnie jeszcze czekam za zen2).

rtx.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Novice napisał:

Gosu musisz zrobić testy 7890XE vs 8700K vs 9900K na RTX 2080Ti. Jestem ciekawy czy któryś wymięknie przy 1440p.

Mam zrobione już takie testy od 1080p do 4k :)

W 1080p oraz 1440p KAŻDY z tych CPU potrafi wymiękać.

Dziś dogrywam legendarnego 5960X do testu vs 9900K, także 8/16 bardzo udane HEDT vs bardzo udany mainstream.

Tak swoją drogą odpowiedź NV w kwestii wadliwych kart.

https://forums.geforce.com/default/topic/1079930/geforce-rtx-20-series/rtx-2080-ti-founders-edition-contact-us/

Dodatkowe info, z racji tego, że pojawił się patch do BFV jaki wprowadza RT, testy również porobię. Z tego co czytałem 9900K + 2080Ti w 2560x1440p + RT ultra, to 70-90 fps, więc nie jest źle. Natomiast RT bardzo mocno obciąża CPU, stąd na słabszych prockach gorsze wyniki. Zbadam ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opis z materiału.

" 1x RTX 2080Ti LC + i9 7980XE@4.5 GHz LC , RayTracing w Battlefiled V, rozdzielczość 3440x1440p, ustawienia ultra.

Porównanie RT OFF vs RT ON Materiał nagrywany za pomocą Nvidia Shadowplay co niestety obniża wydajność o około 10-15% z włączonym RT, dogłębniejsze testy RayTracingu nagramy z użyciem kamery.

Jak tylko będzie możliwość włączenia SLI wraz z RT, zamieścimy takie testy."

Na początku jest spadem do 19 fps, ale to anomalia bo jak też widać spada na moment użycie GPU do 66%. Tuż po włączeniu RT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi