Skocz do zawartości
ponga1337

NVIDIA GeForce RTX 2000 / RTX 2000 Super (Turing) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężko powiedzieć.. Patrz też na kulturę pracy.. Ten msi gaming x czy gaming z to dobre chłodzenia :) jakieś wynalazki jak Galaxy czy kfx nie warto 2060 super jest mniej wydajna od 2070 na start ale minimalnie

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zauważyłem, ze patrzę na recenzję wersji KFA2 EX a na cenę mini ;) nie było tematu w tej kwestii. Miałem MSI 970 GTX Gaming i chłodzenie było super. Pytanie jaki jest VENTUS na 2070? Żadnej recenzji nie mogę znaleźć, już nawet nie żeby takie rodzynki jak głośność/temperatury sobie obadać, ale chociażby taki standard jak potencjał OC ocenić. No bo w tej chwili wybór pomiędzy 2070 a 2060 Super to w zasadzie tylko albo cena albo potencjał OC.

edit:zakładając oczywiście kulturę pracy na tym samym poziomie, taka moja perspektywa, ale może to nie bylo do końca jasne tak jak to napisałem

Edytowane przez qhash
poprawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do mojego problemu pomaga tylko wyłączenie listwy na min 10 min .. w każdym razie jak ide do pracy to wyłączam kompa i listwę i jak przychodzę to się normalnie uruchamia - nic innego w sumie nie pomogło - nie sprawdzałem jeszcze w drugim kompie czy problem występuje ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do mojego problemu pomaga tylko wyłączenie listwy na min 10 min .. w każdym razie jak ide do pracy to wyłączam kompa i listwę i jak przychodzę to się normalnie uruchamia - nic innego w sumie nie pomogło - nie sprawdzałem jeszcze w drugim kompie czy problem występuje ...
Zasilacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz nowy i na 1060 nie było problemu zasilacz 1000W EVGA - zasilacz obciążany był i podłączany pod testery nic nie wykazało .. ewentualnie może jeszcze kable sprawdze ale wątpie - znajomy na RTX 2080 zwykłym ma ten sam problem - ogólnie na forach niektorzy to na RMA wysyłąja - jeszcze mówie sprawdze na drugim kompie tam też nowa zasiłke dwa dni temu zamontowałem ....

Edytowane przez GURU500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.msi.com/Graphics-card/GeForce-RTX-2060-SUPER-GAMING-X/Specification

248mm długości, wchodzi spokojnie, i według kilku recenzji, które przeglądałem i mojego doświadczenia z MSI GTX970Gaming, to chłodzenie jest raczej po stronie tych cichych niż głośnych.

Dalej nie wiem co się z zasady lepiej podkręca - 2070 czu 2060 Super? szczególnie MSI 2070 VENTUS co można dostać taniej refurb/po testach (Swoja droga ciekawe skad xkom ma 25 kart po testach) niż takie 2060 super gaming x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie... Mam 2070 super Gigabyte gaming oc i rdzeń plus 70 a pamięci plus 600.. A widzę na stronach kręcą ta kartę do 130 rdzeń i 900 pamięci i to prawie każda strona o kompach guru techpower itp więc nie wiem od czego t ok zależy z 1060 miem to samo słabe oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak to jest, że wielu testerów, głównie z redakcji portali, piszą o taktowaniach rdzenia na 2GHz+ ( na kartach z chipem 400A, czyli przeróżne wersje OC danego modeluy 2070 oczywiście)? dostaja jakieś lepsze karty?

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia napięć, konkretnego egzemplarza? Pasty termoprzewodzącej? - niektórzy testujący po unboxingu często rozbierają karty i potem na nowo nakładają pastę, niejednokrotnie tą z najwyższej półki, a wiadome jest, że te standardowe pasty stosowane przez producentów często są o dupę roztrzaść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem, że często robią testy samego GPU na takich mega high-endowych konfiguracjach zwłaszcza na zagranicznych portalach gdzie mają topowe mobo, do tego najmocniejsze procki czasem z limitowanych serii (nawet jeśli z poprzednich generacji). Te konstrukcje są "wyżyłowane" na maksa i może to mieć jakiś minimalny wpływ. No i zawsze też pozostaje kwestia zasilacza choć nie wiem jaki posiadasz.

Ewentualnie w twoim wypadku musiałbyś podbić napięcia i zwiększyć obroty wentylatorów już od niższych temperatur, może wtedy uda się podciągnąć wyżej. Lub... chodzi o konkretną rewizję karty, czasem tak jest, że jest "downgrade" i zdarzy się producentowi wrzucić słabsze kości czy np. przykładać mniejszą uwagę do kontroli jakości produktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem, że często robią testy samego GPU na takich mega high-endowych konfiguracjach zwłaszcza na zagranicznych portalach gdzie mają topowe mobo, do tego najmocniejsze procki czasem z limitowanych serii (nawet jeśli z poprzednich generacji). Te konstrukcje są "wyżyłowane" na maksa i może to mieć jakiś minimalny wpływ. No i zawsze też pozostaje kwestia zasilacza choć nie wiem jaki posiadasz.
Ewentualnie w twoim wypadku musiałbyś podbić napięcia i zwiększyć obroty wentylatorów już od niższych temperatur, może wtedy uda się podciągnąć wyżej. Lub... chodzi o konkretną rewizję karty, czasem tak jest, że jest "downgrade" i zdarzy się producentowi wrzucić słabsze kości czy np. przykładać mniejszą uwagę do kontroli jakości produktu.
Teraz mam seasonic 650 Focusa nowke sztukę.. Mialem OCZ mod xtream to też niskie oc więc to nie zasilacz a wymyśl tych osób co robią niby testy pokażą w msi afterburner że tyle ustawili a potem tylko wyniki z gier i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, stałem się posiadaczem MSI RTX 2060 Super Gaming X. No i po odpaleniu Wiedźmina czy innej gry słyszę koncert z obudowy. Żeby była jasność - ciche popiskiwanie cewek zrozumiem.. ale dosłownie skwierczenie w Wieśku przy odpalonym V-syncu jest dla mnie nie akceptowalne. 

Pytam bo może jest tu ktoś kto posiada tą kartę, czy u was też tak bardzo słychać cewki ? Nie słychać wentylatora jedynie cewki. Co robić - wymieniać do skutku ?

Zasilacz BeQuiet System Power 600 W // Poprzednio był SPC i na nim również był pisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po wymianie karty na całkowicie inną mam problem (chyba że to tak ma być), po uruchomieniu komputera karta wchodzi na maksymalne obroty przez 5-10sek. Podczas normalnego użytkowania nic się nie dzieje złego. Karta to MSI Geforce RTX 2070 SUPER GAMING X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki ich urok. 

Mój Palit RTX 2070 Super ma tak samo. Po włączeniu komputera, kilka sekund wentylatory kręcą na maxa, a potem normalnie. Po uśpieniu komputera i po wzbudzeniu tego nie ma, tylko przy włączeniu. 

Edytowane przez recedent
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z w.w karta graf. i monitorem zewnętrznym. Mianowicie gdy podłączam monitor zewnętrzny kablem HDMI do laptopa wszystko działa bez problemu, problem pojawia się po odłączeniu monitora zewnętrznego; konkretnie laptop traktuje odłaczony monitor jako głowny i nie można na nim uruchomin panelu sterowania NVIDIA ; pokazuje się problem "ustawienia ekranu NVIDIA nie są dostępne. Użytkownik nie korzysta obecnie z monitora podłaczonego do karty graficznej NVIDIA" Dodatkowo nie można uruchomić większości gier. laptop to : Asus ROG strix scar II gl504 g, rtx 2070, i7 (aktualizacja sterowników i ponowna instalacja nie dała rozwiązania problemu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy masz podłączony monitor to w ustawieniach systemu lub w samym panelu nvidii(zakładka: Set up multiple displays i klikasz prawnym na ekrany z cyframi) przestawiasz, by 1(głównym) monitorem był monitor w laptopie, a 2 ten podłączony, ewentualnie włączasz kopiowanie obrazu.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi