Skocz do zawartości
ponga1337

NVIDIA GeForce RTX 2000 / RTX 2000 Super (Turing) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stałem się posiadaczem MSI RTX 2060 Super Gaming X. No i po odpaleniu Wiedźmina czy innej gry słyszę koncert z obudowy. Żeby była jasność - ciche popiskiwanie cewek zrozumiem.. ale dosłownie skwierczenie w Wieśku przy odpalonym V-syncu jest dla mnie nie akceptowalne. 

Pytam bo może jest tu ktoś kto posiada tą kartę, czy u was też tak bardzo słychać cewki ? Nie słychać wentylatora jedynie cewki. Co robić - wymieniać do skutku ?

Zasilacz BeQuiet System Power 600 W // Poprzednio był SPC i na nim również był pisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam za miesiąc planuje zakup pc i zastanawiam sie nad kartą graficzna.

Czy warto dopłacać do rtx 2080 ti czy lepiej rtx 2080 super.

Lepiej wziąść rtx 2080 ti i ryzen 5 3600x czy rtx 2080 super i ryzen 7 3700x. 

Obecnie posiadam monitor full hd 144hz ale w przyszłości będę oglądać sie za 1440p lub 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden z tych CPU nie pozwoli Ci w pełni napędzić ani 2080 SUPER ani 2080Ti w wypadku 1080p czy też 1440p.

Min fps, stabilny frametime są bardzo istotne w wypadku takich konfigów.

No i miej na uwadze, że każda z tych kart będzie się mocno nudzić w 1080p. W Twoim wypadku poszedłbym w i7 9700K + memki 3600 CL16 no i dobry mobas. Przykładowo ASROCK Z390 Extreme, pozwala nawet na konkretne OC i9 9900K.

Monitor 144 Hz 2560x1440p warto już brać teraz, będziesz znacznie bardziej zadowolony niż 1080p. Różnice między RTX 2080 SUPER vs RTX 2080Ti zegar w zegar to średnio 20% na korzyść 2080Ti. Niemniej, z 2080 SUPER będziesz również bardzo zadowolony.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 3200 to z CL14. Masz wtedy Samsungi B-Die, więc w zależności od tego na IMC (kontroler pamięci w CPU) pozwoli to sobie elegancko je skalibrujesz bawiąc się VCCIO + SA. Celuj albo w 3600 CL16 albo 3200 CL14. W Twoim wypadku lepiej 3600 CL16 to najwyżej XMP sobie wbijesz i tyle. 3200 CL16 przy RTX 2080 / 2080Ti oraz rozdzielczościach i odświeżaniach w które celujesz, będzie zauważalnym hamulcem. Szkoda potencjału sprzętu.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym osobiście w kierunku mobasów AORUSa nie szedł. Niedawno na Z390 AORUS Xtreme kręciłem 9900K, teraz znowu do mnie taki konfig przyjechał bo mam klientowi OC zrobić, za biosa to karniak w stronę GBT. Co jak co, ale biosów AORUSów to nienawidzę od lat. Dopiero od X570 się poprawili.

Z390 Xtreme ma sekcję która styknie całkowicie nawet do 9900K. Jedzie do mnie właśnie kolejny egzemplarz tego ASROCKa z 9900K bo kumplowi składam na tym konfig. Na innym Z390 Extreme 9900K lata na 5.2 GHz przy 1.41v i zero lipy ;-)

Natomiast jeżeli komuś te pato biosy AOSURa nie przeszkadzają, może się bawić. Ja mam do nich awersję.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przymierzam się do zakupu RTX 2070 SUPER jednak nie wiem którą najlepiej wersję wybrać 

https://www.x-kom.pl/p/505287-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-2070-super-gaming-oc-white-8gb-gddr6.html

https://www.x-kom.pl/p/505281-karta-graficzna-nvidia-palit-geforce-rtx-2070-super-jetstream-8gb-gddr6.html?gclid=Cj0KCQjw0IDtBRC6ARIsAIA5gWvdHhSQFBsJDiQ-NsLzD3NUEvBkg3sNT0PDL5ZO8eOCN3XG7y_wmVwaAotSEALw_wcB

Myślałem na tymi dwiema jednak każda inna propozycja będzie mile widziana. Zależy mi na w miarę niskich temeraturach oraz jakimś manualnym OC. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep xtreem ma na swoim koncie na allegro wystawionego MSI RTX 2070 Super Gaming X za 2470 zł. Względem kultury pracy i wydajności bardzo, bardzo fajna karta.

https://allegro.pl/oferta/msi-geforce-rtx-2070-super-gaming-x-8505527982

Natomiast jak chcesz coś taniej to KFA 2 EX Gamer Black Edition jest na promocji na morele. W testach ta karta bardzo fajnie wypadała:

https://www.morele.net/karta-graficzna-kfa2-geforce-rtx-2070-super-ex-gamer-black-edition-8gb-gddr6-27isl6mdw0bk-6174975/

A z tych dwóch, które dałeś brałbym Palita.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po wymianie karty na całkowicie inną mam problem (chyba że to tak ma być), po uruchomieniu komputera karta wchodzi na maksymalne obroty przez 5-10sek. Podczas normalnego użytkowania nic się nie dzieje złego. Karta to MSI Geforce RTX 2070 SUPER GAMING X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki ich urok. 

Mój Palit RTX 2070 Super ma tak samo. Po włączeniu komputera, kilka sekund wentylatory kręcą na maxa, a potem normalnie. Po uśpieniu komputera i po wzbudzeniu tego nie ma, tylko przy włączeniu. 

Edytowane przez recedent
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z w.w karta graf. i monitorem zewnętrznym. Mianowicie gdy podłączam monitor zewnętrzny kablem HDMI do laptopa wszystko działa bez problemu, problem pojawia się po odłączeniu monitora zewnętrznego; konkretnie laptop traktuje odłaczony monitor jako głowny i nie można na nim uruchomin panelu sterowania NVIDIA ; pokazuje się problem "ustawienia ekranu NVIDIA nie są dostępne. Użytkownik nie korzysta obecnie z monitora podłaczonego do karty graficznej NVIDIA" Dodatkowo nie można uruchomić większości gier. laptop to : Asus ROG strix scar II gl504 g, rtx 2070, i7 (aktualizacja sterowników i ponowna instalacja nie dała rozwiązania problemu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy masz podłączony monitor to w ustawieniach systemu lub w samym panelu nvidii(zakładka: Set up multiple displays i klikasz prawnym na ekrany z cyframi) przestawiasz, by 1(głównym) monitorem był monitor w laptopie, a 2 ten podłączony, ewentualnie włączasz kopiowanie obrazu.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Przymierzam się do modyfikacji karty graficznej która zwyczajnie nie wydala. 

Mój zestaw to Ryzen 9 3900X, 16gb ram, m2 ssd, 27" 1440p i ... GForce GTX 770.

Celuję w RTX 2080 Super, moje główne dwa kryteria to cena oraz cisza. Obecnie rozkminiam gigabyte gaming za 3300: https://www.krsystem.pl/gigabyte_geforce_rtx_2080_super_gaming_8g_8gb_gddr6_2xdp_hdmi_-item-60112.html

Będzie to ciche?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście brałbym jedną z tych dwóch:

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-2080-super-grp-8gb-gddr6-ne6208sh20p2-1040g-5939100/

https://proline.pl/msi-geforce-rtx-2080-super-gaming-x-trio-8gb-gddr6-pci-e-p1371388

napisz też w jakie gry grasz bo może się okazać, że do twoich potrzeb w zupełności wystarczy np. RTX 2070 Super

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przygotowuje się pod Cyberpunka :) Uważam że ta gra zmiażdży mój światopogląd i będę chciał w nią grać na full detalach :P 

A na ten moment chciałbym w końcu pograć w takie gry jak Witcher 3, Battlefield V, COD MW, Far Cry 5...

Zastanawiałem się nad tym MSI ale czy jest sens dopłacać 200zł za podświetlanie (w stosunku do gigabyte)?

No i która z nich będzie naprawdę cicha - wyłączona przy desktopie i stopniowo zwiększająca obroty przy rosnącej temperaturze? Krążą jakieś mity że niektóre RTX zamiast wbijać np 30% wentylatorów załączają się na parę sekund na 100% celem schłodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Po złożeniu zamówienia, okazało się, że wybrany przeze mnie model jest obecnie niedostępny (Palit GameRock Premium) :) 

Jaki inny polecilibyście model w okolicy 2500-2600 złotych? Patrzyłem na: 

• Palit JetStream (do 1815MHz, dobre opinie słyszałem)
  • Gigabyte Aorus Xtreme (najwyższy zegar)
  • MSI Gaming X (niby najniższy zegar z wymienionych, ale solidna marka)
  • Gainward Phantom GS 
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi