Skocz do zawartości
ponga1337

NVIDIA GeForce RTX 2000 / RTX 2000 Super (Turing) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem podobnie ze spadkami FPS, mikroprzycinkami w kilku grach na świeżym systemie z Ryzenem 5 3600 i RTX 2070 Super. Zainstalowałem na nowo system W10, ale w starszej wersji 1803. Potem stery do płyty, grafiki, wstrzymałem aktualizacje systemu i pomogło. Żadnych spadków, ani mikroprzycięć. Forza 7/ BF1/BFV idealnie płynne bez spadków.  Potem zrobiłem sobie obraz systemu, zaktualizowałem do 1809, test gier, bez problemów więc znowu obraz systemu i dalej 1903. Nie wiem co tu było problemem, ale u mnie pomogło. A dodam, że na samym początku od razu instalowałem wówczas najnowszą wersję systemu 1903 i wtedy był problem. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam karte jak wyzej zrobilem oc taktowania rdzenia  i pamieci w msi afterburner. Taktowanie rdzenia zwiekszalem o 10mhz i za kazdym razem testowalem Valley benchmark , Furmak stress test 10min i odpalalem gry  takie jak AC Odyssey , SOFT , BF 5. Taktowanie pamieci natomiast o 100mhz i tak samo testowalem za kazdym razem.

W tej chwili zwiekszylem :

taktowanie rdzenia +90mhz

taktowanie pamieci +700mhz

Do tej pory nic sie nie zawiesza nie wystepowaly zadne artefakty . Temperatury  podczas grania (3/4h) i stres testu wahaly sie miedzy 60-70 stopni przy uzyciu 100%. Krzywa wentylow ustawiona pod wlasne prefernecje cicho i wydajnie. 

Taktowanie podczas gpu boost 1950-1980mhz

Taktktowanie po oc podczas grania(wbudowane max 2560x1440)  2025-2055mhz 

Skok fps odczuwalny nawet o 10+

I teraz co dalej podkrecac do momentu wystapienia artefaktow i wtedy szukac dokladnego miejsca?

Jak ktos robil oc tej karty to niech sie pochawli

Edytowane przez PompujBudyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Syn mojego znajomego dostał na gwiazdkę komputer z RTX'em 2060 inno3D, wczoraj podczas gry pc umarł całkowicie, ja jestem chory i nie mogłem pojechać i gość zdążył dziś z rana kupić nowy zasilacz na pałę  , pojechałem dziś i objaw jest taki że przy naciśnięciu power na sekundę mignie dioda przy wtyczce 24pin i to wszystko , wyjąłem rtxa i sprzęt chodzi normalnie na starym zasilaczu, wsadziłem mu GTX 750 ze starego kompa żeby miał obraz, jak jest tego typu objaw a nie coś w stylu że komputer się uruchamia ale nie daje obrazu lub kręcą wentylatory na max obrotach itp to jest jakieś totalne zwarcie na karcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wrzuciłem grafikę do siebie i to samo u mnie nawet żadna dioda na sekundę nie miga po prostu martwy komputer przy naciśnięciu włącznika, po wyjęciu wtyczki od zasilania karty komptuer też ani drgnie, pewnie ubita sekcja zasilania albo samo gpu aż dziwne że w 2060 takie coś po tak krótkim czasie, jakiś totalny niefart :D

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza seria ale 2060tki wyszły sporo później od pierwszych rtxów i te problemy podobno miały najczęściej 2080Ti, wiadomo że karta na gwarę idzie tylko znajomy kupił ją synowi w niemczech więc trochę sobie poczeka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, lws napisał:

Z 2060 miał autor pecha a wadliwa seria była wypuszczona tylko przy 2070 i 2080/Ti

Tą przypadłość miały wszystkie RTX, lecz najczęściej te mocniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Otrzymałem właśnie podobny monitor marki Dell i miałem taki sam problem. Po podpięciu go pod HDMI kablem producenta wszystko śmigało. Jednak po podłączeniu przez kabel DisplayPort od Della nie wykrywał obrazu. Okazało się, że to wina kabla. W porcie DP mojej kraty GTX 1080, owy kabel jakoś dziwnie 'siedzi', wystarczy lekko poruszać aby monitor utracił obraz. Udało mi się aktualnie odpowiednio go 'ustawić' i na razie jakoś daje radę, chodź czasami monitor traci sygnał na chwilę. Zamówiłem już porządny certyfikowany kabel DisplayPort 1.4. Dodam tylko jeszcze, że moje problemy mogą być również spowodowane tym, że Dell dorzuca kabel DP w wersji 1.2, a monitor wymaga kabla DP 1.4! Po co w ogóle dodają taki kabel, jeśli wiedzą że nie spełnia wymagań danego monitora?...

Edytowane przez Dominik94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z komputerem. Słyszę nieprzyjemne dźwięki z wewnątrz komputera. Podczas zwykłego przeglądania internetu, bez męczenia procesora czy karty graficznej.
Filmik z tym objawem (Warto oglądać w 1080p): https://www.youtube.com/watch?v=PER2a6q38sU
Specyfikacja:CPU: Ryzen 3600 / GPU: RTX 2060 Super Palit / RAM: 16 GB Viper 3733 MHz / Obudowa: Regnum RG6 EVO TG ARGB / Zasilacz: Vero L2 600W Bronze
.Wszystko niby spoko, wszystko nowe (żaden outlet), 

W czym może tkwić problem ? :( Zasilacz, cewki ? Jak to sprawdzić ? Oddać ? (x-kom)

Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej zamowilem karte kfa2 https://www.x-kom.pl/p/520368-karta-graficzna-nvidia-kfa2-geforce-rtx-2070-super-ex-1-click-oc-8gb-gddr6.html niestety nie maja jej aktualnie na magazynie i trzeba dlugo czekac na zamowienie dlatego zastanawiam sie czy nie anulowac tego zamowienia i szukam jakiejs alternatywy. Zalezy mi na kulturze pracy karty i szukam czegos w podobnej cenie z tego co wiem wiekszego odpowiednika kfa2 (z trzema wentylatorami) tez nie maja aktualnie na stanie czy jest ktos mi w stanie cos jeszcze polecic, czy moze lepiej poczekac te 2 tyg bo nic lepszego w tej cenie nie bedzie? Z gory dzieki za pomoc!

Edytowane przez Gerard93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz stwierdzilem ze kupie ta karte: https://www.x-kom.pl/p/517898-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-2070-super-gaming-x-8gb-gddr6.html mialem brac tego kfa2 i zasilacz 700w vero l3 narazie mam z bequieta zasilacz 500w bronze. Zasilacz ma prawie 4 lata ale podobno da rade przy moim procku i5 9400f i tej grafice. Nic niepokojacego sie z nim nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz stwierdzilem ze kupie ta karte: https://www.x-kom.pl/p/517898-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-2070-super-gaming-x-8gb-gddr6.html mialem brac tego kfa2 i zasilacz 700w vero l3 narazie mam z bequieta zasilacz 500w bronze. Zasilacz ma prawie 4 lata ale podobno da rade przy moim procku i5 9400f i tej grafice. Nic niepokojacego sie z nim nie dzieje
Dziwnie duża cena przesadzają... Zobacz Gigabyte gaming oc ja ją mam i jest cichutka tylko nie windforce koniecznie gaming oc

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, SlipknoT1986 napisał:

Witam, cztery tygodnie temu kupiłem z outletu (renomowany sklep) lekko używaną kartę graficzną. W między czasie złożyłem nowy komputer.
-ryzen 3800x
-MSI MPG x570 gaming pro,
-zasilacz be quiet! POWER ZONE 850W (BN212) MODULA 80+ BRONZE - BN212
-ram 2x8 gb g.skill
Kartę graficzną kupiłem najwcześniej i testowałem jeszcze w starym komputerze i7 4790k i msi z970 gaming 5 zasilacz be quiet 600W i nie zauważyłem tam problemów z wentylatorami na karcie. Problem polega na tym że w nowej maszynie, gdy uruchamiam jakąkolwiek grę, jeden z wentylatorów (zawsze ten sam) zaczyna pracować na 100% a drugi cały czas pracuje normalnie około 1630-1540rpm.
Gdy włączam program msi afeterburner i riva tuner statistic server, żeby mieć wgląd do temp. i częstotliwości obrotów wiatraków na karcie graficznej, przez kilka min. jest wszystko ok, program wyłapuje prace obydwu wiatraków które działają z tą samą prędkością 1645 rpm. a po chwili afterburner pokazuje mi że częstotliwość obrotów wiatraka spada do zera a w rzeczywistości zaczyna strasznie głośno pracować (tak jak by komputer stracił nad nim kontrolę) drugi wiatrak pozostaję natomiast bez zmian i pracuję normalnie, delikatnie może zwalnia, ale cały czas pozostaje na poziomie 1630-1540rpm. Najlepsze jest to że temp. na karcie nie przekracza 61c. a gdy pamiętam że nie sprawiała problemów i chodziła cicho, temperatury były nawet 12-14c. wyższe. Nie wiem za bardzo co jest powodem że ta karta tak się zachowuje, wydaje mi się że powinienem wysłać ją na serwis ale może jest to wina płyty głównej albo ustawień w biosie, ktoś ma jakiś pomysł, co to może być? Bios mam na płycie głównej najnowszy, a gdy wchodziłem na strone evga i szukałem biosu do swojej karty to najprawdopodobniej mam aktualny. Gdy wyłączam grę, po chwili wiatrak wraca do swojej optymalnej pracy.

Może wina sterowników, spróbuj odinstalować całkowicie do karty, nie nvidii, tylko dodatek do sterowania karty, które daje karta graficzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, SlipknoT1986 napisał:

zainstalowany mam obecnie sterownik graficzny i nvidia psyhx. Nie bardzo wiem o jaki dodatek ci chodzi?

Masz taki sterownik proponowany przez firmę karty graficznej, np. thundermaster, asus coś tam, firestorm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do karty graficznej zainstaluj od EVGA

https://www.evga.com/precisionx1/

ustaw wentylatory (krzywej) i obserwuj zmiany

Jeżeli będzie bez zmian zrób format jak i to nie pomoże to reklamuj kartę,ale moim zdaniem krzywa ustawiona w.w programie powinna pomóc.

Edytowane przez lws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi