SlipknoT1986 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Instalowałem już ten program, ustawiłem krzywą 2x40,50 i 60 obrotów zawsze ten jeden zerwał się ze smyczy.W czym by miał mi pomóc format, jeżeli system był stawiany w zeszłym tygodniu. Jest szansa że płyta główna jakoś zle współpracuję z kartą? Edytowane 29 Maja 2020 przez SlipknoT1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Znajdź wtyczkę od wentylatorów na karcie graficznej. Odłącz i podłącz z powrotem. Złap wentylator za rotor i pociągnij lekko parę razy jakbyś chciał wyjąc wentylator, za każdym razem wentylator niech będzie w innej pozycji. Jeśli nie pomoże to: Pobierz DDU, odłącz internet, odinstaluj sterowniki i wszystkie programy od karty graf., w trybie awaryjnym użyj DDU, po restarcie PC wgraj inną wersję sterowników nvidia niż masz teraz. Wg mnie karta graficzna przestaje otrzymywać sygnał o prędkości wentylatora, więc uznaje 0RPM i przyspiesza go żeby wystartował i jak zaskoczy to go spowalnia. Sprawdź w związku z tym też czy wentylator o coś nie zahacza. Z tego co kojarzę EVGA chwaliła się, że wentylatory u niej sterowane są niezależnie. Jeden od temperatury rdzenia, a drugi od temperatury sekcji zasilania, stąd jeden wariuje, a drugi działa normalnie. Edytowane 29 Maja 2020 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2020 34 minuty temu, lws napisał: Do karty graficznej zainstaluj od EVGA https://www.evga.com/precisionx1/ ustaw wentylatory (krzywej) i obserwuj zmiany Jeżeli będzie bez zmian zrób format jak i to nie pomoże to reklamuj kartę,ale moim zdaniem krzywa ustawiona w.w programie powinna pomóc. Oj kolego, chyba pół litra dobrej vodki ci się należy, twój sposób pomógł bo przetestowałem teraz inne ustawienie krzywej i wiatrak podczas grania nie pyskuje. Nie miej jednak grafa chłodzenie chyba i tak jest lekko rozchwiane, bo nie powinno być takich problemów, powinny domyślnie działać normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 Niestety problem powracał, czasami udało mi się okiełznać ten wentyl ale i tak świrował... coś mnie podkusiło i wsadziłem kartę do slotu niżej, jak na razie zero problemów. Co to może oznaczać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 Slot niżej nie ma nic wspólnego z wentylatorami karty gdyż te są podłączone do płyty GPU.Ale obserwuj co dalej. Co to za model karty i czy ma tryb chłodzenia pasywnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) EVGA RTX 2070 XC tak, gdy nie ma potrzeby wentyle się wyłączają... a jeżeli płyta główna daje jakieś dziwne sygnały do karty? Edytowane 2 Czerwca 2020 przez SlipknoT1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Czy twój problem jest podobny do tego : Spróbuj panel sterowania,opcje zasilania na zrównoważone a działanie przycisków zasilania odhacz szybkie uruchamianie,uśpij i hibernacja (restart). Sprawdź również tryb aktywny i napisz jak jak zachowują się wentylatory.Najlepiej gdybyś nagrał krótki materiał z problemem,bardzo dużo jest podobnych problemów z wentylatorami i nie każde kwalifikują się od razu na serwis.Może być tak że kontroler wentylatorów wariuje ale chcę sprawdzić tryb aktywny najpierw,sprawdź to i napisz jak działa. Co do twojego pytania,płyta tj pisałem nie ma nic wspólnego z wentylatorami na karcie graficznej.Karta dostaje zasilanie a ta steruje sobie wentylatorami.Nie spotkałem się nigdy żeby płyta główna ingerowała w chłodzenie gpu. To że idzie w dolnym slocie na razie to obserwuj bo może to być loteria. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez lws Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Już ustawiłem jak napisałeś, przełożę kartę do górnego slotu i dam znać za jakiś czas. Jeżeli chodzi o nagranie, to identycznie, z tą różnicą że jest zdecydowanie głośniej. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez SlipknoT1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 Jak na razie jest ok, tyle że problem lubi się pojawiać gdy wyłączę komputer i np. następnego dnia włączę. Dziś już nie mam siły dalej testować, ale jutro dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Czasami działa, ale przeważnie świruje. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zrobiłeś wszystko i więcej szkoda szukać,reklamuj kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zasilacz? można wymieniać każdą cześć,opisz dokładnie co zrobiłeś jak doszedłeś do tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) wymieniłem zasilacz 850 be quiet na 750 be quiet. Problem zniknął. Ale i tak z tego nic nie rozumiem. Co ma piernik(a właściwie zasilacz) do wiatraka. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez SlipknoT1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Też mnie to dziwi.Sprawdziłeś może miernikiem czy zasilacz trzyma napięcia w normie? jak nie to sprawdź z czystej ciekawości bo wierzyć mi się nie chce,ze powodem jest zasilacz. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez lws Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remoinera Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 Dobry wieczor, zamierzam zupgradowac karte graficzna, ale nei wiem czy moj zasilacz da rade. Moj obecny set-up R5 2600, 1050ti, 16GB ram 3200mhz, zasilacz bequiet pure power 9 ten - https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-9-500w-bn267-868434/ Mam zamiar zmienic karte graf. na rtx 2060 i stad moje pytanie, czy ten zasilacz wystarczy do takiego zestawu? Czy jednak bede musial wymienic? Dziekuje za pomoc!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2020 Nie ma potrzeby zmieniać zasilacza.W razie wątpliwości zerknij na testy karty wraz z zestawem testowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2020 11 godzin temu, remoinera napisał: Dobry wieczor, zamierzam zupgradowac karte graficzna, ale nei wiem czy moj zasilacz da rade. Moj obecny set-up R5 2600, 1050ti, 16GB ram 3200mhz, zasilacz bequiet pure power 9 ten - https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-9-500w-bn267-868434/ Mam zamiar zmienic karte graf. na rtx 2060 i stad moje pytanie, czy ten zasilacz wystarczy do takiego zestawu? Czy jednak bede musial wymienic? Dziekuje za pomoc!! Do tego zasilacza możesz podłączyć 2060super / 8600K i kręcić wszystko łącznie z ram i nic mu nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) ? Edytowane 5 Lipca 2020 przez lws błąd usunąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Czy da się wyłączyć start wentylatorów karty graficznej przy uruchamianiu systemu? Chodzi mi o max RPM na kilka sekund, które chyba włącza się, żeby sprawdzić działanie chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2020 A może po to, że zrzucić z wiatraków zbędny kurz? Sam dobrze tego nie wiem, ale tak mi się wydaje myśląc łopatologicznie ;) . Raczej nic z tym nie zrobisz, bo sterowanie kartą jest możliwe dopiero po załadowaniu systemu wraz ze sterownikiem. Pewnie edycja biosu karty by pomogła, ale czy dziś takie rzeczy się jeszcze robi, tego nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2020 Musiałbyś bios wgrać z innej karty. Kwestia jego dobrania i zaryzykowania flashu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2020 Wiele kart różnych producentów ma przypadłość rozpędzanie wentylatorów na krótką chwilę i nie jest to wada.Niech kombinuje z biosem że wentylatory całkiem mu przestaną kręcić albo zostaną stałymi wyjcami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domezzesokowo Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 Witajcie, Od jakiegos czasu mam problem z moim rtx-em, mianowicie podczas rozgrywki (głównie escape from tarkov i company of heroes 2) karta graficzna, a raczej jej wiatraki zaczynają szybko i glosno chodzić, po czym nastepuje wylaczenie obrazu na monitorze, lecz dalej słysze dźwięki z gier i moge sterować na ślepo. Co dziwne dzieje sie tak od kilku tygodni a karte mam ponad rok. Sprawdzalem jej temperature w speedfanie i pokazywalo 40C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 Masz podkręcone podzespoły cpu itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domezzesokowo Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 32 minuty temu, lws napisał: Masz podkręcone podzespoły cpu itd Nie mam, nic nie jest podkrecone. Procesor Intel Core i7-9700KF. Ogólnie tak jak mi wszystko przyszło tak złożyłem i smigalo na ultra az do teraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 Problem z zasilaczem. Zamień jeśli możesz przewody zasilające kartę. Można spróbować zastosować przejściówki z molexa. W najgorszym przypadku zasilacz do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domezzesokowo Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) 56 minut temu, wysio napisał: Problem z zasilaczem. Zamień jeśli możesz przewody zasilające kartę. Można spróbować zastosować przejściówki z molexa. W najgorszym przypadku zasilacz do wymiany. To jeszcze na przyszłość zapytam; znasz jakiś zasilacz godny polecenia? Moze byc z górnej półki Moj aktualny zasilacz to: Seasonic Core GM 650W 80 Plus GoldCORE-GM-650 Edytowane 24 Stycznia 2021 przez domezzesokowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 Te zasilacze są bardzo dobre. Ile lat masz ten zasilacz? Masz możliwość sprawdzenia w innych schemacie podłączenia zasilania GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domezzesokowo Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zasilacz tak jak caly zestaw mam dopiero 1 rok, wszystkie podzespoly kupilem jako nowe z xkomu. Jak wroce do domu to zobacze czy moge podpiąć pod inny kabelek karte(jezeli oto chodzilo) i dam znac czy cos sie poprawilo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2021 Witam czy masz możliwość ściągnąć jakieś 3Dmarki i posprawdzać czy podczas testu tez tak się dzieje czy tylko podczas grania w te dwie gry ? tak z opisu, skoro po wyłączeniu obrazu nadal słychać dźwięki w grze, to znaczy ze problemem nie jest zasilacz, bo jeśli doszło by do przeciążenia zasilacza to co ? zabezpieczenie przeciążeniowe wyłączyło by tylko linie PCI-E ?, ludzie trochę pomyślunku ... cały komp by się wyłączył albo zresetował. czy mógł byś sprawdzić, gdy podczas grania jak znika obraz słychać czy dźwięk taki jak podczas wyciągania pendrajwa ? - problem z karta graficzna i raczej serwis czy tylko znika obraz i sam monitor się wyłącza ? i czy jest dioda na monitorze gdzie kolor podświetlenia określa tryb pracy/czuwania/wyłączony ? np jak zabraknie sygnału bo karta graficzna się wyłączy to monitor od razu wyświetla informacje ze nie ma podłączonego sygnału i przejdzie w stan czuwania, a jak tylko robi się czarny obraz to sprawdził bym monitor, tzn podmienił na inny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...