Skocz do zawartości
ponga1337

NVIDIA GeForce RTX 2000 / RTX 2000 Super (Turing) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Instalowałem już ten program, ustawiłem krzywą 2x40,50 i 60 obrotów zawsze ten jeden zerwał się ze smyczy.W czym by miał mi pomóc format, jeżeli system był stawiany w zeszłym tygodniu.

Jest szansa że płyta główna jakoś zle współpracuję z kartą?

Edytowane przez SlipknoT1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź wtyczkę od wentylatorów na karcie graficznej. Odłącz i podłącz z powrotem. Złap wentylator za rotor i pociągnij lekko parę razy jakbyś chciał wyjąc wentylator, za każdym razem wentylator niech będzie w innej pozycji.

Jeśli nie pomoże to:
Pobierz DDU, odłącz internet, odinstaluj sterowniki i wszystkie programy od karty graf., w trybie awaryjnym użyj DDU, po restarcie PC wgraj inną wersję sterowników nvidia niż masz teraz.

Wg mnie karta graficzna przestaje otrzymywać sygnał o prędkości wentylatora, więc uznaje 0RPM i przyspiesza go żeby wystartował i jak zaskoczy to go spowalnia. Sprawdź w związku z tym też czy wentylator o coś nie zahacza.

Z tego co kojarzę EVGA chwaliła się, że wentylatory u niej sterowane są niezależnie. Jeden od temperatury rdzenia, a drugi od temperatury sekcji zasilania, stąd jeden wariuje, a drugi działa normalnie.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, lws napisał:

Do karty graficznej zainstaluj od EVGA

https://www.evga.com/precisionx1/

ustaw wentylatory (krzywej) i obserwuj zmiany

Jeżeli będzie bez zmian zrób format jak i to nie pomoże to reklamuj kartę,ale moim zdaniem krzywa ustawiona w.w programie powinna pomóc.

Oj kolego, chyba pół litra dobrej vodki ci się należy, twój sposób pomógł bo przetestowałem teraz inne ustawienie krzywej i wiatrak podczas grania nie pyskuje. Nie miej jednak grafa chłodzenie chyba i tak jest lekko rozchwiane, bo nie powinno być takich problemów, powinny domyślnie działać normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slot niżej nie ma nic wspólnego z wentylatorami karty gdyż te są podłączone do płyty GPU.Ale obserwuj co dalej.

Co to za model karty i czy ma tryb  chłodzenia pasywnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy twój problem jest podobny do tego :

Spróbuj panel sterowania,opcje zasilania na zrównoważone a działanie przycisków zasilania odhacz szybkie uruchamianie,uśpij i hibernacja (restart).

Sprawdź również tryb aktywny i napisz jak jak zachowują się wentylatory.Najlepiej gdybyś nagrał krótki materiał z problemem,bardzo dużo jest podobnych problemów z wentylatorami i nie każde kwalifikują się od razu na serwis.Może być tak że kontroler wentylatorów wariuje ale chcę sprawdzić tryb aktywny najpierw,sprawdź to i napisz jak działa.

Co do twojego pytania,płyta tj pisałem nie ma nic wspólnego z wentylatorami na karcie graficznej.Karta dostaje zasilanie a ta steruje sobie wentylatorami.Nie spotkałem się nigdy żeby płyta główna ingerowała w chłodzenie gpu.

To że idzie w dolnym slocie na razie to obserwuj bo może to być loteria.

Edytowane przez lws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie to dziwi.Sprawdziłeś może miernikiem czy zasilacz trzyma napięcia w normie? jak nie to sprawdź z czystej ciekawości bo wierzyć mi się nie chce,ze powodem jest zasilacz.

Edytowane przez lws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczor,

zamierzam zupgradowac karte graficzna, ale nei wiem czy moj zasilacz da rade.

Moj obecny set-up R5 2600, 1050ti, 16GB ram 3200mhz, zasilacz bequiet pure power 9  ten - https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-9-500w-bn267-868434/

Mam zamiar zmienic karte graf. na rtx 2060 i stad moje pytanie, czy ten zasilacz wystarczy do takiego zestawu? Czy jednak bede musial wymienic?

Dziekuje za pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, remoinera napisał:

Dobry wieczor,

zamierzam zupgradowac karte graficzna, ale nei wiem czy moj zasilacz da rade.

Moj obecny set-up R5 2600, 1050ti, 16GB ram 3200mhz, zasilacz bequiet pure power 9  ten - https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-9-500w-bn267-868434/

Mam zamiar zmienic karte graf. na rtx 2060 i stad moje pytanie, czy ten zasilacz wystarczy do takiego zestawu? Czy jednak bede musial wymienic?

Dziekuje za pomoc!!

Do tego zasilacza możesz podłączyć 2060super / 8600K i kręcić wszystko łącznie z ram i nic mu nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, założyłem krakena g12 na rtx 2060 od gigabyte rev 2, bo na oryginalnym chłodzeniu pod obciążeniem, wentylatory strasznie hałasowały, a zależało mi na cichej pracy. 

Kupiłem używane chłodzenie Corsair h55, wyczyscilem je w miarę możliwości i przepłukałem( cieczy było może ze 100ml i pełno syfu), uzupełniłem chłodzenie plynem borygo, odpowietrzylem i zainstalowałem całość na karcie. Nie obyło się oczywiście bez dodatkowych dwóch dziur na mocowanie śrub, finalnie wszystko ładnie pasuje, tylko... 

Temperatura w spoczynku to ok 50 stopni, a pod obciążeniem to 85-89 i moje zdziwienie jak to możliwe? 

Pompka podłączona pod stałe 12v wentylatory push-pull na maksymalnych obrotach (zephyr i nzxt 120mm ofc)

Pomyślałem że to może wina chłodnicy 120mm no i zamówiłem 240(jeszcze nie dojechała), aczkolwiek mam mieszane odczucia co do tego czy to pomoże. Na ytb gość miał podłączona wersję super pod h75 120mm i miał 75 stopni pod obciążeniem. 

Dodam jeszcze że pasta to dc1 od be quiet

Ktoś ma pomysł co może być powodem takich temperatur?? 

IMG_20200704_212740.jpg

Edytowane przez Goodjuke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych rozwiązaniem. Na rdzeniu radiatora zrobił się glut (coś jak smar) który skutecznie uniemożliwiał odprowadzanie ciepła. Aktualnie temperatura w spoczynku to 25, a w stresie max 60 stopni.

Temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

może ktoś z Was miał podobną sytuację i może coś doradzić. 

31.08.2020 oddałem do x-komu kartę graficzną na gwarancję, ponieważ 1 z wentylatorów zaczął hałasować (karta zakupiona na fakturę w lutym 2019).

Wg. statusu na stronie x-kom 2.09 została przyjęta w serwisie producenta (gigabyte). Od tamtej pory nie mogę się niczego konkretnego dowiedzieć. X-kom nie odpisuje na maile, a
konsultanci zbywają mnie na linii twierdząc, że ponaglają producenta, ale nic więcej nie są w stanie zrobić. 

Dodam, iż Pan w salonie, gdzie zostawiałem kartę zapewniał mnie, że cała procedura nie potrwa dłużej niż 2 tygodnie, tymczasem trwa to już blisko 4 tygodnie.
Karta jest mi potrzebna do pracy, zmuszony jestem pracować na starszej wolniejszej karcie. Zaczyna mnie to już denerwować.

Czy mogę w jakiś sposób dochodzić swoich praw? Zwrotu pieniędzy lub otrzymania takiej samej karty od x-komu? Czy muszę pogodzić się z sytuacją i czekać? 

Z góry dziękuję za rady.

jeśli umieściłem temat w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam pojęcia, nie było dołączonej karty gwarancyjnej do produktu, została przyjęta na podstawie dowodu zakupu... zaufałem pracownikowi salonu na słowo, że to potrwa max 2 tygodnie. Gdybym wiedział, że to ściema to bym starał się o rękojmie ? 

Wiem, że xkom udziela się na tym forum. Może ktoś się w końcu poczuje i pomoże mi w tej sytuacji. Jestem ich stałym klientem od lat, pierwszy raz kłopot ze sprzętem i od razu zawód... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tu na forum człowiek z x-kom, może coś pomoże....chyba, że jest tylko specem od spamu jakim zalewa fora internetowe. Dobra okazja by pokazał, że ten sklep nie ma klientów w ciemnej d...:)

Edytowane przez B@nita
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.09.2020 o 10:17, Hulajdusza napisał:

nie mam pojęcia, nie było dołączonej karty gwarancyjnej do produktu, została przyjęta na podstawie dowodu zakupu... zaufałem pracownikowi salonu na słowo, że to potrwa max 2 tygodnie. Gdybym wiedział, że to ściema to bym starał się o rękojmie ? 

Wiem, że xkom udziela się na tym forum. Może ktoś się w końcu poczuje i pomoże mi w tej sytuacji. Jestem ich stałym klientem od lat, pierwszy raz kłopot ze sprzętem i od razu zawód... 

Reklamujesz z tytułu rękojmi z żądaniem naprawy,wymiany lub zwrot gotówki.Reklamacja to 14 dni kalendarzowych jeśli w tym terminie nie dostaniesz odpowiedź od sklepu to uznaje się za przyjęte jedno z wybranych żądań.Jeżeli wszystko odbywa się w terminie a sklep nie przystał na twoje żądanie (może odmówić i wybrać inne rozwiązanie) to przy kolejnej reklamacji musi się wywiązać.Reklamacja z tytułu rękojmi odpowiada sprzedawca a gwarancji producent.Jeżeli widzisz problem ,że lecą w bambuko to nie pisz czasem odwołań bo to strata czasu,tylko bij do rzecznika ci się wezmą za takich,samo pismo gdy sklep nie ustosunkuje się i nie odpowie w terminie to zostanie na niego nałożona konkretna kara.

Edytowane przez lws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi