siriand Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć, Przyszła pora aby rozejrzeć się po rynku, bo mój komputer niedługo będzie miał 5 lat, a dzięki bratu biblioteka steam pęka w szwach, tak więc rozważam 4 opcje: 1. Zostawić jak jest - niby mało gram, mam też konsolę, bo na nowe tytułu czasu jak na lekarstwo - 0 zł 2. Kupić lżejszy laptop, dużo mocniejszy z nową i7 i przynajmniej 1060 na pokładzie - będzie drogo - ok. 5-6 k PLN 3. Blaszak, za pół ceny laptopa - wtedy potrzebuje też monitor i więcej miejsca w domu - 3-3.5 k PLN komp, + monitor 4. Kupić laptop z naciskiem na mobilność, ew z monitorem, gdzie przyrost wydajności bedzie zauważalny i sprzęt będzie ważył znacznie mniej, a za 2 lata zastanowię się co dalej - ? Co mam: MSI GT70 i7 4700 GTX770 16GB ram DDR3 256 SSD SATA Samsung Evo 840 + 1TB WD 17.4 Cala, 4kg, Windows 7 1) Ja: Prywatny użytkownik, dużo pracujący, często wyjeżdżam służbowo, dość rzadko mam czas grać, wiek blizej 30 niż 20 2) System: Mam Windowsa 7 a opcja upgrade do 10, ale moze być z systemem 3) Matryca: mam 17,4 cala, nigdzie nie da się go zabrać, z chęcią laptop do 2kg, żeby nadawał się do podróży (mój obecny to 4kg klocek + ogromny zasilacz) 4) SSD + HDD - mam samsunga evo sata 840 256gb w starym lapku, w dół nie chcę schodzić 5 a) Kwota : za GT70 zapłaciłem 5+ tys, za podobną klasę obecnie tyle samo trzeba wyłożyć - pytanie, czy są opcje żeby wydać 3,5k PLN teraz, a po prostu zmienić laptop za 2 lata, a nie za 4, tak jak robię z MSI 5 b) Czego używam: Mam GT70 + Lenovo Flex 10 + Pracowy laptop 14" - jeżeli lepiej zrobić upgrade na blaszaka, to też z chęcią rozważę 5 c) Timeline: Nie spieszy mi się, raczej wolałbym kupić coś na promocji niż zarzynać się z kasą od zaraz. Najwcześniej komp przyda mi się w październiku. 6) Jakość: Ma znaczenie, ale bez przesady - to nie sprzęt do klienta a do zabawy, ma być niezawodny (Vide, GT70 - ponoć bardzo brzydki laptop, wykonanie średnie, do tej pory bez większych awarii) 7) Matryca: IPS, Mat, 1920, ew gorsza matryca + Monitor - mam TV 50" z małym input lagiem, wszystko co nie wymaga klawiatury z chęcią odpalam na TV, w przyszłości chciałbym mieć pokój z blaszakiem + 2-3 monitory, ale to jeszcze potrwa 8) Gdzie używany: Główne miejsce: biurko w salonie jako miejsce użytkowania, oświetlenie pod kontrolą, matryca refleksyjna odpada Drugie miejsce: Wyjazdy zagraniczne byłoby fajnie, ale wtedy musi być mega lekki 9) Gry - detale - chcę osiągnąć znaczący przeskok względem Geforce 770 gtx i spokój na jakiś czas, nastawienie na detale ultra - (Dark souls 3 max, Witcher 3 ultra + nowsze gierki 10) Programy - ewentualny photoshop + zarzadzanie zdjęciami - nic specjalnego 11) Brak specjalnych wymagań, może sensowna kamera + duża klawiatura podświetlana, zależnie czy będzie parowany z monitorem 12) Marki, preferencje: Nie przepadam za Acer, z MSI jestem zadowolony, ale nie jest to super wykonany sprzęt, no i GT70 jest już dla mnie dużo za ciężki 13) Rozpatrywane: Asusy Strix, MSI GS, Ogólnie seria ROG asusa 14) Po przejrzeniu powyższego główne pytanie do Was jest takie: Parę lat temu kupiłem mocnego laptopa, na którym wszystko chodziło na max detalach. Teraz chciałbym osiągnąć podobny efekt, ale nie jestem przekonany do wydawania 5+ tysięcy na komputer, którego używam rzadko. Mój obecny GT70 nie wydoli już najnowszych gier i mobilny jest tylko z użyciem samochodu albo ogromnego plecaka, ale to wciąż mocny laptop i jak patrzę na obecne specyfikacje modeli za ok 5 tys PLN to nie ma aż takiej przepaści w specyfikacjach. Jak składałem dla brata blaszaka parę lat temu, to bardzo pomogliście, liczę, że teraz też wyłożenie kawy na ławę rozjaśni mi trochę w głowie :) P.S. - Pardon za takie rozpisanie, ale musiałem wylać rozterki :) Pozdrawiam, Robert Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez siriand Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Hej, dzięki. Czy tak jak taki msi z gtx770 kosztowal parę lat temu ok 5-6k, to teraz sprzęt tej samej klasy to jest 9k? Jest jakikolwiek popyt na laptopy takie jak ten gt70? W sensie - czy sprzedaż ma w ogóle prawo się powieść? Pozdr, R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Allegro sprawdziłem , ale właśnie słabo z wynikami :) Dzięki za pomoc - jakby ktoś jeszcze miał tutaj jakąś opinię, to z chęcią przeczytam! pozdr, R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...