Skocz do zawartości
elmo77a

Komputer do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję jednostkę centralną  wraz z systemem operacyjnym w cenie do 3000 zł. 

Komputer będzie używany do internetu, pisania i obróbki zdjęć w programie firmy Adobe. 

Ze starego komputera mam dyski hdd, napęd optyczny i zasilacz Antec VP 500w.

Moja propozycja to:

Procesor: Ryzen 5 1600x

MOBO: MSI B350 PC Mate

Grafika: Sapphire RX 560 4GB ram

Pamięć: Adata XPG Z1 DDR 4 2x8 2400 MHz

SSD: Goodram IRDM 120gb

Obudowa: SilentiumPC Regnum RG1

System: Windows 10 Home

Mam też 2 propozycję zestawu uwzględniającą używaną kartę graficzną z innego komputera.

Procesor: AMD Ryzen 7 1700

MOBO: MSI B350 pc Mate

Grafika: MSI R290 Gaming OC 4 GB

Zasilacz: Chieftec CTG-750C 750 W ( msi zaleca do karty powyżej zasilacza min. 750 w)

Pamięć: Adata XPG Z1 DDR4  2x8 2400 Mhz

SSD: Goodram IRDM 240 gb

Obudowa:Silentium PC Regnum RG1

System: Windows 10 Home

Jeśli moje konfiguracje  są złe proszę o przedstawienie lepszych propozycji.

Wiem, że pamięci ram są teraz drogie.

Chcę żeby komputer miał 16 gb ramu ponieważ osoba dla której będzie składany pc w życiu nie zrobi upgradu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta będzie w jakikolwiek sposób pomagać przy pracy czy tylko będzie wyświetlała obraz ?

Jak tylko będzie wyświetlany obraz to albo coś tańszego albo pójście w kierunku APU np. R5 2400G .

Niestety R5 2400G to tylko 4R/8W .

Jak nie będzie w ogóle gier ani soft nie wymaga potężnego wsparcia od GPU to dawanie do kompa R9 290 to overkill .

Wymagany zasilacz 750W do R9 to gówno prawda , w testach na PPC z I7 3960X@4,5Ghz i BQ 1200 W ( sprawność ~90% ) bierze od 470 do 530 W ( pobór całego zestawu ) , po uzględnieniu strat na PSU mamy pobór mocy od 420 do do 480W , dobre 650W powinno wystarczyć , w teorii nawet 550W PSU da radę przy niekręconym CPU i karcie .

Co do wyboru procka i platformy - jaki to dokładnie będzie soft i co będzie robione w nim , bo może się okazać że 4 rdzeniowy I3 8100 będzie lepszy niż 8 rdzeniowy i 16 wątkowy R7 .

Goodrama IRDM bym sobie odpuścił ,w handlu można dostać różne wersje o różnej wydajności .

Zamiast niego brał bym Cruciala MX500 lub Samsunga 850 / 860 EVO , opcjonalnie jak potrzeba szybiego i taniego SSD to A-Data SX8200 z protokołem NVMe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie zaczekajmy na autora tematu i konkretne info na temat softu jaki wykorzystuje jego siostra .

Wtedy będziemy dłubać i polecać albo AMD albo Intela , teraz można tylko gdybać .

Co do zestawu powyżej - na razie można odpuścić sobie dodatkowe chłodzenie , nie dość że wyjdzie taniej o koszt chłodzenia to i za montaż przyjdzie zapłacić znacznie mniej

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność Ryzena G1 w PS CC 2K17 jest różna , przy wielu operacjach R7 jest gorszy niż I3 , podobnie w wersji 2K18

PS CC 2017 Test , PS CC 2018 Test

Chyba że większość prac będzie leciała przez GPU , tutaj nawet Intelowskie HD630 potrafi być lepsze niż R7 o lepszych kartach w rodzaju GTX1060 czy Vega 56 nie mówię , choć czasami różnice są znikome .

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor jest firmy LG o przekątnej 22 cale  i  max. rozdzielczości 1680 x 1050. Modelu nie pamiętam. Jeżeli chodzi o złącza to na pewno dvi i vga oraz brak hdmi oraz displayport.   Ale siostrze pasuje i nie zamierza go zmienić. 

Monitor do obecnie posiadanego  komputera jest wystarczający.

Obecny pc

Procesor Intel E8200

Płyta Asus P5K

Ram 2x2 GB DDR2 800 MHz plus dodatkowo 1 kość 2 GB 

Grafika MSI HD 6670 1 GB

HDD 1  160 GB na Sata ll

HDD 2 500 na Sata lll

Zasilacz Antec VP 500

Nagrywarka DVD LG

Obudowa Tracer Mars

System operacyjny Windows XP Home 32 bit

Edytowane przez elmo77a