Skocz do zawartości
Mt17

Maszyna do gier dla QHD i około 100 FPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój kilkuletni komputer z 970 gtx na pokładzie powoli odchodzą na emeryturę. 

Chciałbym w związku z tym kupić jakiś komputer z częściami które pozwoliłyby na granie na wysokich ust. Graficznych w rozdziałce 1440p i żeby klatki trzymały się około 100 FPS przynajmniej w nowsze tytuly. Tylko nie wiem czy gtx 1080ti na pokładzie to umożliwi? 

Proszę o dopasowanie komponentów.

Nie wiem jak z cena. Póki co 5000-6000zl wchodzi w grę. 

Dodam że nie potrzeba mi twardzieli i ssd. Chociaż zawsze można podać ssd dobry to może rozważe kupno. 

Pozdrawiam

Edytowane przez Mt17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX1080Ti to obecnie koszt 3+ k zł .

A grze procek , płyta , ram , dobry zasilacz , chłodzenie do procka , buda etc. ?

Lepiej zejść do poziomu GTX1070Ti/GTX1080 .

I5 8400 lub 8600K jak będziesz kręcił , opcjonalnie I7 8700K , 16 GB ram DDR4 3000 mhz CL15 lub 3200 mhz CL14 ( do tego płyta na Z370 ) albo 16 GB DDR4 2666 mhz + płyta na B360 , Seasonic Focus PLus 550W / 650W lub Corsair RMX 550W/650W .

Co do SSD - w ogóle chcesz zrezygnować z SSD czy jakiś już masz ?

Co do dobrych SSD - z dysków 2,5" sata to np. Crucial MX500 , Samsung 850/860 EVO albo A-Data SU900 , z dysków M.2 NVMe to A-Data SX8200 z tych tańszych albo Samsung 960/970 EVO z tych droższych .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD mam i póki co starczy. Wiem że są szybsze i to na porty do płyty głównej, ale chyba mi nie trzeba :).

Mówiłem o karcie 1080ti bo może kupię używke. 

Ale patrząc na te części podane przez ciebie to starcza na moje "wymogi"? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, TheStachu12 napisał:

Mamy tu proc 6/12 z BOOSTEM do 4.3GHz chłodzony cichym i wydajnym chłodzeniem od Thermalaight obsadzony na MOBO od MSI z 16GB RAM w Dualu zasilany zasilaczem od Seasonic z ogromnym zapasem mocy zamknięty w obudowie od Fractala.

Czyli będzie dobry zestaw pod moją prośbę? :) 

Ale prawda jest taka że nigdy nie bawiłem się w OC. A co do skalpu to od razu? Bo czasami czytałem opinie że niektórzy nie muszą bo chodzi w porządku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, sdfl napisał:

jak sie wstrzymasz miesiąc, to bedziesz mial lepsze rozeznanie czy lepiej kupic GTXa czy RTXa

Niby tak. Ale  ze spadnie do 3000zl

5 minut temu, reyden napisał:

Skalp procka jest wskazany przy OC i modelach z serii K - jak trochę poczekasz to i nawet tego nie trzeba będzie robić , seria 9xxx ma mieć znowu lutowany IHS , nie wiem czy wszystkie .

Też prawda. Ale cena będzie pewnie wysoka i do 6000zl się nie zmieszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze. Części w sumie zamówione jak z tego zestawu z X-kom powyżej.

Chociaż nadal można coś zmienić na tańsze. W sumie zastanawiam się nad tym chłodzeniem skoro i tak nie będzie OC i tańszą płytą główną -

4 godziny temu, reyden napisał:

Przy zablokowanym procku płyta na Z370 jest zbędna ,ram można wtedy dać 2 666 mhz - trochę zaoszczędzi , chłodzenie też przesadzone - do zablokwoanego procka starczy SPC Fera lub podobne chłodzenie , max. Fortis 3 .

Niby Pan podał że Z370 zbędny, to jaki inny Pan poleca ?

Oraz może chętnie zasugerowałbym się inną obudową, ponieważ przyznam szczerze, lubię jak coś "wygląda". A obudowa z tego zestawu kosztuje ~360 zł, a wygląda jak dok do serwera xd.
Mnie się podoba coś takiego np: https://www.x-kom.pl/p/402921-obudowa-do-komputera-modecom-volcano-ceres-glass-usb-30-czarna.html
Ale czy cały sprzęt się zmieści i nie będzie im ciasno ? xd

Prosze o pomoc z podanymi tutaj informacjami.

Edytowane przez Mt17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do procków non-K najlepiej brać płyty na H310 lub B360 , płyty na B360 są lepiej wyposażone ale też droższe .

Np. Asrock B360M Pro4 czy MSI B360M PRO-VDH czy nieco droższe MSI B360M Bazooka albo MSI B360M Gaming Plus

Chyba że chcesz wykorzystać ramy szybsze niż 2 666 mhz albo w przyszłości wsadzić odblokowanego procka ( I3K , I5K , I7K czy I9K ) , choć nie wiem ile da szybsza pamięć w stosunku do 2 666 mhz , kiedyś to było nawet 10% ale była mowa o ramach 2133 mhz vs. 3 000 mhz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No już leci tomahawk bo akurat wysłali. Może kiedyś coś się zmieni :)

W każdym razie mam ostatnie pytania. Widzę że w tej karcie jest parę wejść na dźwięk.
Posiadam głośniki 5.1 i dotychczasowo miałem je podłączone do ... no już starej karty dźwiekowej czyli Creative Extreme Gammer i nigdy w sumie na dźwięk nie narzekałem.

W każdym razie trzy pytania:

1. Czy płyta główna będzie miała "lepszy" dźwięk niż owa stara karta ?
2. Jeśli tak to w jaki sposób mam podłączyć kable/głośniki ? Bo one są kolorowe i w kartę wiedziałęm jak je podpiąć, zaś tam wszystkie wejśca są czarne z tego co widzę poza jednym.
3. Co do dysku SSD nowego jakbym potrzebował. To taki może być ? :) https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-970-evo-500gb-pcie-x4-nvme-mz-v7e500bw-4160128/

Edytowane przez Mt17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi