goral2099 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam. Mam problem ze zdalnym włączaniem komputera stacjonarnego (sygnatura). Na laptopie (sygnatura) zainstalowałem Moonlight i streamuje sobie gry lub pulpit. I wszystko działa jak należy, tylko chciałbym przestać używać żony do włączania kompa na piętrze, a robić to przy pomocy laptopa z dołu. :) W BIOS włączyłem odpowiednią opcję, we właściwościach karty sieciowej również. Jednak po kliknięciu w Moonlight "WAKE PC" nic się nie dzieje. Jakieś pomysły? A właśnie, próbowałem używać innych programów do budzenia PC, ale też nie działają. Nie wiem czy to ważne, ale może jeszcze dopisze, że komputer stacjonarny podłączony po skrętce do RT-N18U, a laptop po WiFi do RT-N11P. Routery połączone skrętką, a N11P w trybie AP. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Na wstępie weź laptopa i podłącz go kablem do tego samego routera co masz podłączony stacjonarny. Zaczynamy zawsze testowanie od minimalnych konfiguracji. Co byśmy nie testowali :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Trochę to zajmie, bo po operacji jestem mało mobilny. Jak żona po przełącza, to dam znać, czy pomogło. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Dobra, wszystko działa. Problemem, jak się okazało, były systemowe sterowniki karty sieciowej. Zainstalowałem paczkę ze strony Intela (pojawiło się dwa razy więcej zakładek i dodatkowe opcje konfiguracji), skonfigurowałem ponownie i wszystko śmiga. Żona odetchnęła z ulgą. :) Dopiszę jeszcze. Po reinstalacji sterowników, w zakładce Power Management, pojawiła się dodatkowa opcja: Wake on Magic Packet from power off state. W systemowych sterownikach była tylko Wake on Magic Packet. Pewnie WOL działał tylko w stanie uśpienia/hibernacji, ale nie sprawdzałem tego. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...