pendrakam Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2018 Witam, posiadam laptopa Lenovo y700-17, zainstalowany system był na HDD lecz dokupiłem później ssd na M2, pobrałem program z oficjalnej strony Microsoftu który nagrał windowsa na pendrive, system zainstalował się pomyślnie lecz po ponownym uruchomieniu wyskakuje niebieski ekran z tym błędem, można jedynie wejść do windowsa poprzez ponowne uruchomienie laptopa i wciśnięcie skrótu f12, wybrać pierwszą opcję w boot menu, wtedy wszystko idzie ładnie i system załadowany, widocznie jest problem z automatycznym rozruchem, wchodzenie przez tamten wybór też jest już męczące. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendrakam Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2018 Tak przed instalacją zrobiłem format tamtego dysku, później musiałem przekonwertować z mbr na gbt ten ssd, w biosie nie ma opcji z czego ma pierw czytać, patrzałem wszystko. Myślę że jest za dużo tych partycji, może gdzieś właśnie być inny system i stamtąd czytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendrakam Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2018 Wyjąłem tego pendrive i dalej to samo, myślę że wciąż rusza z HDD, wyjmę go i zobaczę co się stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2018 Jeżeli system masz obecnie na SSD, to windowsowy boot manager znajduje się wciąż na HDD (to on widnieje jako bootowalne urządzenie w EFI) i to z niego następuje bootowanie - tak bywa, gdy instaluje się windowsa na kolejnym dysku nie odłączając pierwszego. Prawdopodobnie najprościej będzie wyjąć HDD, zabootować ponownie z pendrive i wybrać w instalatorze naprawę systemu. Partycja MSR jest na obu dyskach, ale prawdopodobnie tylko na HDD jest ustwiona jako active, instalator to poprawi, jak usuniesz HDD. Druga opcja - pod windowsem za pomocą diskpart ustawić flagi na partycji MSR na SSD (albo gparted) - wówczas w EFI w boot options powinien się pojawić SSD jako bootowalne urządzenie. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendrakam Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2018 Zrobiłem tak że wyjąłem całkowicie dysk HDD, zainstalowałem ponownie windowsa na SSD i wszystko działa pięknie, nie ma niebieskiego ekranu przy uruchomieniu, jak podłącze spowrotem HDD to problem może wrócić? Dać go jako zewnętrzny i sformatować przed włożeniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2018 Wystarczy, że usuniesz partycje systemowe i rozciągniesz partycje z danymi na cały dysk. No chyba, że nie masz tam danych, które chcesz zachować - wtedy możesz usunąć wszystko. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2018 Nie wróci - masz na obu dyskach w tym momencie partycje z flagą boot oraz przypuszczalnie boot managera. Ustawiając jako bootowalne urządzenie w efi-biosie dysk SSD, będzie normalnie. Usuń z HDD niepotrzebne partycje, rozszerz tą, na której masz dane do początku i będzie OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...