Skocz do zawartości
tawariszcz_gonciarsky

komp sie restartuje - wszelkie sugestie3 mile widziane

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem :(

nieco dlugie, ale chcialem podac jak najwiecej informejszynow ;]

po 3 tygodniowej przerwie od kompa kupilem dzisiaj plyte glowna soltek'a 75FRN2-L, zlozylem wsjo do kompletu, BIOS spokojnie dziala bez zarzutu, POSTa tez przechodzi, ale problem pojawia sie, gdy chce odpalic windowsa (XP pro + service pack) - otoz niezaleznie od tego, czy uruchamiam go w 'normalnie' czy tez w trybie awaryjnym, to z chwila pojawienia sie ekranu ladowania (ekran z napisem 'windows costam costam') komp sie restartuje...

i na tym wlasnie moj problem polega

sprzet (cala reszta odlaczona, coby powodem nie byl za slaby zasilacz):

athlon DUT3C 1800+

soltek 75FRN2-L

DDR 256 kingston 333 Mhz

hdd seagate 5400rpm

ge-force2MX400

wentyl na procu, grafie i na mobo

zasilka 245W - Forton FSP245-60GP (od Haszyda)

wszystko na default

...i nie mam pojecia, co jest winowajca resetow :-/

z poczatku sadzilem, ze to zasilacz (na poprzedniej plycie glownej [matsonic na kt266a - jak w podpisie] po podlaczeniu fortona mialem identyczna sytuacje, problem sie jednak nie pojawial przy moim starym zasilaczu megabajta 300W), ale podlaczylem teraz tez megabajta i problem nie znika (inna sprawa, ze w megabajcie nie mam wyjscia 12V, ale soltek bez niego sie odpala - moze to jest powodem? MOGLBY KTOS TO SPRAWDZIC?) aha - haszyd wymienil mi zasilacz na 'nowy', ale jeszcze go nie sprawdzalem-tak czy inaczej na megabajcie powinno pojsc

pamieci to tez chyba nie powinny byc (chyba, ze kingston totalnie na psy zszedl, ale z tego co sie spotkalem, to nforce2 z nimi problemow nie mial) ...zreszta i tak nie mam od kogo pozyczyc, coby sprawdzic (wszyscy w kolo na DIMMach jada)

zasilke do testow dopiero w poniedzialek moge zalatwic inna...

plizzzzzzz pomozta! z gory dzienkju wery macz

ps. siedze na modemie na pozyczonym laptopie, wiec bede co jakas godzinke zagladal i na ew. pyt. odpowiem

thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

priti plizzzzzzz - bo ja juz na chwile obecna koncepcji zadnych nie mam...

dodam, ze pamiec byla juz w kazdym slocie, a z zasilkami bawilem sie nawet w taki sposob, ze naped podlaczylam z osobnego zasilacza, a na drugim byla tylko mobo podlaczona (wiec to na 100% nie jest wina za slabego zasilacza)

napiecoa nie skacza, tylko na procku jest 1,58-1,59

ps. czy ktos juz mial takie orzeboje z zasilkami od haszyda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głupie pytanie, ale czy windowsa reinstalowałeś?

nie :oops: :oops: :oops:

teraz wszystko działa =]

qde, jakoś do tej pory zawse przy zmianie sprzętu odpalał się on na starej windzie... widać XP jest jak zawsze inny :)

:lol: no spoko

jak juz postawisz system od nowa powinno byc wszystko OK

co do Twojego pytania o dodatkowe zasilanie......komp sie odpala i bez niego ale moze pracowac niestabilnie.ZALECAM zapodac to dodatkowe zasilanie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...