Bogdan92 Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) Cześć! :) Kupiłem niedawno MX500 500GB. Na dysku zainstalowałem Windows 10 i wszystko co było mi potrzebne. Aktualnie zajęte jest około 127GB. Z ciekawości postanowiłem sprawdzić jego wydajność popularnymi benchmarkami i tutaj pojawia się problem... Wyniki znacznie odbiegają od tych, które można znaleźć w testach znalezionych w internecie. Odczyt/zapis sekwencyjny dla przykładu rzadko dobija do 400MB/s, a reszta wyników jest o połowę słabsza. Nie mówię żebym odczuwał jakąś słabą wydajność, no ale to jednak prawie 200MB/s mniej niż w testach... Dysk jest na AHCI, podpięty pod SATA3, SMART 100% w porządku, firmware M3CR020. MOBO to MSI Z87 MPOWER, CPU 4670K@4GHz, RAM 4x4GB 1866MHz Przykładowy screen w załączniku. Tak, wyniki 4K-64 są z kosmosu, ale to dlatego że włączyłem przed chwilą funkcję "Momentum Cache" licząc na poprawę wyników. Macie może jakieś propozycje co może być powodem? Edytowane 17 Września 2018 przez Bogdan92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2018 Zmieniałeś przewod i gniazdo? Wszędzie tak samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan92 Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2018 Przewód jest nowy, więc w sumie jeszcze na to nie wpadłem. Spróbuję jutro i dam znać. Dzięki za podpowiedź! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2018 Ad.1 ) Większość testów jest robiona na pustym dysku , który jest podpięty jako drugi a system jest na czym innym . Ad.2 ) Może port na którym podpięty jest dysk dzieli transfer z innym lub portami PCI-E . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan92 Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Zrobiłem dziś kilka testów w CrystalDiskMark i prezentuje się to następująco: Kolejność załączników: Test tak jak wczoraj gniazdo 1, kabel 1 Gniazdo 2 kabel 2 Gniazdo 3 kabel 3 Na końcu test z AS SSD BENCH tak jak wczoraj wrzuciłem.. Jak widać dziś na innym kablu i gnieździe dramatycznie spadło 4K, natomiast wzrosło Seq... Tak czy siak nie wygląda to najlepiej w porównaniu do testów które znalazłem w internecie... Edytowane 18 Września 2018 przez Bogdan92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 Jak na nowy dysk tej pojemności jest ok , ale cudów nima ;p Moja 5 letnia 128 GB ! samsunga : 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josep23 Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 Bo Samsung 840 Pro to dobry dysk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan92 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 Namierzyłem problem :) Dyski miałem podłączone w ostatnich portach SATA wg. numeracji płyty głównej. Tak było mi wygodniej ułożyć kable ze względu na ciasną obudowę, a nie przyszło mi do głowy, że port szósty może być zwyczajnie wolniejszy z jakichś względów niż porty początkowe. Podpiąłem dysk do portu pierwszego i osiągi znacznie się poprawiły. Nie tylko "na papierze", ale też system działa odczuwalnie lepiej. Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 albo po prostu dysk zregenerował wydajność po dużej ilości zapisów (instalacji systemu, plików, testach itp.) tym bardziej, że to gorszy kontroler i kości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Cruciala MX500 nazywasz kiepskim? Opisz tę "gorszość" kontrolera i kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...