Kwaśnica Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2018 Składam nowy komputer i tylko zasilacza mi brakuje(podzespoły poniżej). Chciałbym żeby posłużył tak z 8-10 lat żebym nie musiał kupować nowego zasilacza z każdą modernizacją komputera. Obecnie, wystarczy mi 500W ale w przyszłości mam zamiar rozbudować i wymienić niektóre części(oraz może podkręcić procek, pamięci i może kartę) więc skłaniam się ku 600W lub 550W. Na razie znalazłem zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W za 209zł dobra cena dużo dobrych ocen i kupionych egzemplarzy na morele lub be quiet! SYSTEM POWER 9 600W tylko, że nie ma w ogóle recenzji tego zasilacza na necie to jest podejrzane więc raczej SilentiumPC ale nie znam się więc przychodzę pytać się Was o poradę. Grunt żeby był długowieczny, teraz mija mi już dziesiąty rok z zasilaczem LOGIC, a on jest z czarnej listy! Obecna konfiguracja(z ewentualnym OC): Ryzen 5 2600 MSI B350 PC-MATE 2x4GB DDR4 3000MHz(viper) RX580 Dysk 1TB 7,2k RPM W przyszłości: Wymiana na gtx 1080(Ti)/ rtx2080 wymiana procka na ryzen ZEN 2+ dołożenie dysku SSD dołożenie 2x4GB DDR4 3000MHz(razem 16GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 W Proline są często promocje na SeaSonic Focus Plus Gold za około 300 zł+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 Seasonic daje gwarancje na 10 lat, jeśli chodzi o inne, szczególnie te tańsze zasilacze, to wydrukuj sobie kartkę z ich listą, potnij kwadraciki, wrzuć do kapelusza i wylosuj coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwaśnica Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 Dobra już kupiłem seasonica 550W ma gwarancje 10 lat. FxJ z tym dyskiem SSD i HDD to nie bardzo wiem jak razem działają to znaczy mówią, że jeden na system drugi na magazyn ale to przypadkiem nie trzeba zainstalować systemu na każdym dysku żeby w ogóle się uruchomił? Czyli tak jeśli bym dokupił dysk SSD(128Gb bo są drogie) do HDD to odinstalowuję windowsa(format przy instalacji systemu na nowym dysku) z dysku HDD i instaluję na SSD i to co jest na SSD będzie chodzić szybciej a jakieś większe pliki czy gry na HDD wolniej ale bez problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 Jak SSD będzie jako drugi ( niesystemowy ) dysk to tak jak pisze FxJ . Jak chcesz dać SSD na system to albo stawiasz system na nowo albo klonujesz system z HDD - czy to z pomocą narzędzi dołączonych do dysku czy z pomocą innego softu np. Clonezilla albo Acronis True Image . Co do wielkości - polecam dołożyć do SSD 240-275Gb , nie dość że większa pojemność to są szybsze niż modele 120-128 GB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwaśnica Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 Na płycie głównej(msi mATX pro-vdh) nie mam M.2 jedno PCIex1 zasłaniać będzie karta graficzna a drugi wykorzystuje karta sieciowa więc zostaje SATA. Czyli robię tak instaluję system na SSD czyli na HDD mogę odinstalować system żeby nie zajmował miejsca skoro i tak nie jest potrzebny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...